Красимир Янков издигна кандидатурата си за председател на БСП

Депутатът Красимир Янков, член на Националния съвет на БСП, издигна  официално кандидатурата си за председател на партията.

 

„БСП не се нуждае от спасител, а от ръководител. БСП има нужда от диалог, от спад на напрежението, от това да си подадем ръка и да поставим цели, с които да увлечем хилядите социалисти“, заяви той  в предаването “Още от деня“ по БНТ.

 

„Преди 2 седмици Нинова подаде оставка и това предизвика хората да търсят алтернатива за председател на Националния съвет. До този момент съм имал виждания как трябва да работи БСП. Вътре в партията трябва да се направят много компромиси и никакви компромиси навън“, смята той.

 

„Не трябва да има възможности за задкулисия, да бъдат зазидани „странични и задни входове“, каза още Янков, но отказа да каже конкретно дали досегашното ръководство е ползвало „задкулисни“ ходове.

 

Янков нарече „обвинение от страна на Корнелия Нинова“ твърдението, че той е от групата в БСП, която е за „по-топли връзки“ с ГЕРБ.

„Това послужи за вменяване на вина, на „вътрешна опозиция“, добави той.

 

„Нинова има стил и метод на работа непознат досега, ние досега не сме имали пленум за политики, ръководството отказваше да обсъждаме политики“, заяви той.

 

„Дори знакови фигури като Румен Овчаров признават, че стилът на работа на Нинова е проблем. Моят призив е да спрем с личните квалификации“, каза Янков по повод подкрепата за Нинова от Стефан Данаилов, който персонално го обвинява в лични причини за конфронтация.

,,Не приемам термина “вътрешна опозиция“. В БСП няма опозиция, а хора, които изразяват своето мнение и несъгласие, а такива хора не могат да бъдат опозиция“, уточни Янков.

,,Наложително е вътре в партията да има диалог, тъй като всички са загрижени за бъдещето на БСП. Що се касае за процесите навън, крайно време е лидерът на БСП да влезе през централния вход, а не да има задкулисие. Тоест трябва да бъдат зазидани всякакви задни и странични входове, отваряни през годините“, подчерта още той.

,,Мисля, че свиканият Конгрес ще бъде последният ден, в който ще има разминаване на мненията. След това новият председател трябва да организира новото ръководство, което да се ползва с кредит на доверие и да се започва подготовката за местните избори. Смятам, че в рамките на десет дни всичко това трябва да бъде завършено, за да можем да използваме капацитета на партията и да предоложим алтернативи за местната власт“, добави кандидатът за председателстото място при социалистите.

На въпрос дали има вероятност БСП да се разцепи Янков категорично заяви, че това няма как да се случи, припомняйки случая преди години с АБВ.

,,Президентът още преди шест месеца ни припозна като алтернатива. Да, той е загрижен, но това не е негова грижа отсега“, заяви в заключение Красимир Янков.

 

Варненският социалист е един от критиците на Нинова. Той смята, че  грешката в предизборната им кампания е била, че е фокусирала дебатите си върху вътрешната политика, а не върху бъдещето на Европа. Според него, ГЕРБ има по-висок резултат на изборите не защото са по-силната партия, а заради слабостта на БСП и грешката им в предизборната кампания.
Янков е убеден, че Нинова трябва да понесе политическа отговорност и смята, че не е имало друг вариант освен оставката й и че дори тя е закъсняла. 

Янков е на мнение, че процедурата за избиране на лидер на партията на БСП е ясна – чрез предложения от хората, а не самопредлагане.

„БСП не може да бъде лидерска партия, колективното начало трябва да бъде възстановено“, смята депутатът.

Освен Красимир Янков за претендент за лидерския пост се смята и Валери Жаблянов, който ще представи на конгреса политическия доклад за резултатитте на БСП в евровота.

И двамата участваха в лидерската битка през 2016 година, когато Корнелия Нинова спечели срещу Михаил Миков.

Тогава Красимир Янков получи 77 гласа от близо 700 гласували делегати на конгреса, Георги Гергов – 55, а Валери Жаблянов – 10. 

 

Очаквайте подробности


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар