Красимир Ципов: Днес президентът отново се врече във вярност на БСП

Всеки път получаваме обвинения, че готвим манипулации и изборни нарушения, но ние сме организирали избори за местна власт и за президент, като последните бяха спечелени именно от Румен Радев. Това заяви в предаването „Денят на живо“ в ефира на NOVA News заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов.

По думите на Ципов целта на консултациите при държавния глава е да бъде променена датата за изборите, както и да се подкопае доверието в изборния процес.

Може би трябва да добавим и нещо друго, на което станахме свидетели днес – как президентът Румен Радев отново се врече във вярност на БСП, вероятно защото наближават президентски избори и е усетил несигурност, предположи народният представител.

,,Важното е да се представи какво може да се предложи, за да се произведат изборите в една нормална обстановка и да не се застраши животът и здравето на българските граждани. Все пак здравната криза е най-сериозното предизвикателство, пред което сме изправени“, посочи той.

Смятаме, че към настоящия момент няма време за сериозни промени в Изборния кодекс, затова усилията ни ще бъдат насочени към Закона за извънредното положение. Двата възможни начина за гласуване на хората под карантина са с подвижни изборни секции, като тук важното е, че нашата идея е до последния възможен момент лицата да могат да подават заявления и по електронен път, а защо не и през безплатна телефонна линия, за да обхванем всички, за да бъдат вписани в избирателните списъци. Относно лицата, които се лекуват по болници – те биха могли да заявят, че ще гласуват в лечебното заведение и там да бъде открита изборна секция, обясни Красимир Ципов.

,,Съмнявам се, че президентът ще предприеме стъпки към тази посока, макар че хипотетично е възможно при някаква рязка промяна на епидемичната обстановка“, отговори Ципов на въпрос дали има вероятност да бъдат отложени парламентарните избори.

Гласуването в чужбина зависи от разрешението, което ще даде съответната държава. На първо място, когато нашето МВнР запрати такива запитвания, в повечето случаи отговорът е, че се разрешават. В условията на пандемия обаче много зависи каква комуникация ще проведем, защото има държави с пълен локдаун, разясни още той.

Относно гласуването по пощата от нашите сънародници зад граница Красимир Ципов изрази по-скоро скептицизъм към идеята.

За гласуването по пощата имаме сериозни резерви, тъй като нямаме такива традиции в България. Тази тема не седи на дневен ред. Разбира се, би могло да се помисли и да се види какъв е опитът в другите държави, така че бихме могли за президентските избори да разпишем едни такива текстове в изборното законодателство и да видим какъв ще е откликът, коментира заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар