Красимир Вълчев: Образователните системи се пренастройват към по-иновативни методи на преподаване

„Това, което можем да направим в настоящата ситуация, е да приложим максимален комплекс от мерки“, каза в студиото на „Панорама“ по БНТ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. В детските градини децата са в постоянно взаимодействие, те не могат да спазват дистанция. Направени са опити поне да се осигури дистанция между родители и учители, каза министърът.

„Трудна е ситуацията. Опасността не е отминала. За това призовахме родителите, които имат възможност, да задържат децата си вкъщи. Все още най-сигурната среда е вкъщи“, заяви Вълчев.

В момента сме във фазата на преминаване от крайна изолация към етапа да свикнем да живеем с вируса, обясни министърът.
Той е на мнение, че не може да се ограничат всички обществени сфери и активности. Все пак отново подчерта, че ако родителите имат възможност, е добре да не пускат децата си на детска градина.

При училища и висши училища студенти и ученици ще се връщат за най-важните дейности.

Матурите имат три функции. Първата, тази отнасяща се за диагностиката, може да бъде пренебрегната, смята министърът. Втората е атестация за образователна зрялост, а третата е вход към системата за висше образование за близо 70-80% от завършващите гимназисти.

„По-добре да организираме матурите, отколкото 40 и няколко висши училища да провеждат между 200 и 300 изпита. Ние сме организационно и технически подготвени за тях. Матурата не е лесен изпит, трудно се изкарва висока оценка“, е мнението на министъра.

Според образователния министър увеличението на специалностите с прием с матура тази година се дължи на две причини. Едната е епидемичната ситуация, другата – матурите са се утвърдили като надежден изпит.

Най-важното при учениците е да се провокира интересът за учене, смята Вълчев.

„Образователните системи се пренастройват към по-иновативни методи на преподаване, при които ученикът е по-активен, към по-голямо свързване на знания и умения“, смята Вълчев.

Ситуацията е била уникална възможност. Системата е направила няколко големи крачки. Едната е именно към иновативните методи на преподаване.

Взаимодействието родители-учители е може би най-уникалното в ситуацията. Сега те са станали партньори, каза министърът.
Почувствана е солидарност. Голямата задача е да се намери най-добрата рецепта, смята Вълчев.

„Бъдещето е ползването на електронни устройства. Най-важното е да ги научим да бъдат не само ползватели, но и дигитални създатели“, категоричен е министърът на образованието.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар