Красимир Вълчев: Днешните поколения четат твърде малко

„Под игото“ има историческа и художествена стойност. Според мен това не е направено с цел провокация, но със сигурност има и други начини да се пробуди интересът на децата към четенето, които според мен трябва да научават нови думи. Днешните поколения четат малко и предимно малки текстове и си общуват с емотикони. Натрупването на знания и придобиването на функционална грамотност става с четене.

 

Това заяви в предаването „Плюс-минус“ по Нова телевизия министърът на образованието Красимир Вълчев. Той коментира издаването на романа на Иван Вазов „в превод“ на съвременен български език. В текста около 6000 архаични думи от романа били осъвременени, за да бъдат „по-разбираеми за младежите“.

 

Министърът на образованието отговори и на въпроси, свързани с промените във висшето образование.
Красимир Вълчев заяви, че няма как едно висше училище да обучава студенти, ако няма акредитация. Според него университетите у нас трябва да се оптимизират, тъй като навремето са били създадени на принципа на специализацията.

„Видяхте, пробвахме с крайната либерализация и това доведе до множество университети и неползотворна конкуренция. Имаме много пропуски в системата на висшето образование, но смятаме, че най-важното е студентите, които са учили, да се реализират“, отбеляза Красимир Вълчев.

На въпрос за ниските заплати на младите преподаватели в университетите просветният министър посочи, че МОН не регулира заплатите, както го прави в средното образование, тъй като става дума за различни модели между висшето и средното образование и поясни, че възнагражденията на лекторите е в компетенциите на академичната автономия.

В заключение министър Вълчев сподели, че за да имаме по-силно и качествено висше образование е необходимо университетите у нас да бъдат по-добре интегрирани в европейските университетски мрежи.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар