Красен Станчев: Субсидиите водят до икономически растеж, но какво правим, когато свършат парите?

„Историята и това, което предстои, са двата типа основания за повишаване на рейтинга.“ Така икономистът Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и доцент в Софийския университет, коментира пред БНР повишената перспектива на дългосрочния кредитен рейтинг на България от стабилна към положителна от Международната рейтингова агенция „Фич“.

 

Рейтингът ‘BBB’ се потвърждава, а основната причина за подобрената оценка е очакването за постъпления от еврофондовете.

Той подчерта, че България беше добре в края на 2020 година и беше една от добре стоящите от макроикономическа гледна точка страни в ЕС, включително по спад на икономиката:

„Относително добър бюджет, малки дефицити, всичко е така, както е планирано и най-важното – много малък държавен дълъг спрямо БВП, в сравнение с другите страни от ЕС. Единствена страна, която е по-добре от нас, е Естония, горе-долу като България е Люксембург“.

По думите на доц. Станчев около 40% от БВП свежи пари е възможно да дойдат от ЕС:

„От „Фич“ предполагат, че това ще създаде възможности за икономически растеж и за изплащане на дълговете. … Другото, което е свързано с бъдещето, е, че България вече е в чакалнята на Еврозоната. Предполага се, че тогава, когато страната стане член, вероятно за този 7-годишен период, който предстои, няма особени рискове за тези, които дават кредити на българското правителство“.

Според икономиста традицията в европейските трансфери е, че се усвояват около половината:

„Това, което се случва при наличието на толкова много пари, е, че те се харчат – независимо кой и как управлява. Колкото по-меки са условията за парите, с които разполагате, толкова по-малко са грижите за качеството на това, което купувате. Така е и в семейните бюджети“.

Доц. Станчев подчерта, че трябва да се отчита, че винаги, когато има субсидии, първият ефект е по-добър живот – хората получават повече и повече купуват. Но, когато свършат тези пари, не е ясно какво ще се случи:

„Така сме живели няколко години подред, с увеличаване на европейските трансфери след 2014 година. Крайният резултат е, че има определен икономически растеж. Това не означава, че каквото е свършено – е добро“.

Вероятно 2 години ще са необходими, за да се върне икономиката на страната на нивото от преди кризата заради коронавируса, прогнозира Станчев, но уточни, че това е „сметка без кръчмар“, защото икономическият потенциал сега не е наличен, както е бил в предишни години.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар