Крал Абдула II – първият съвременен владетел на Йордания

Крал Абдула Втори от Йордания е доста обсъждан напоследък, дори у нас, след като преди броени дни принцесата на близкоизточната страна Дана Фирас бе на официално посещение в София в качеството си посланик на Юнеско.

 

Предлагаме ви няколко любопитни факта за краля на Хашемитско кралство – Абдула Втори, една доста колоритна личност. 

Монархът е роден в Йордания на 30 януари 1962 година. Става Крал на Йордания през 1999 година, след смъртта на баща му Хюсеин. Личното му състояние е на стойност 750 млн. долара.

 

Получава образоването си в Англия и САЩ

От 6-и до 9-и клас той учи в в Eaglebrook School в Диърфилд, Масачузетс, а след това в Deerfield Academy. След училище се записва в Кралската военна академия Сандхърст, а след това учи в Pembroke College в Оксфорд. Има и диплома от Edmund A. Walsh School of Foreign Service от Вашингтон, САЩ. Минал е обучение и в Кралските военновъздушни сили на Йордания.

 

Не се е очаквало той да стане крал. За този пост е бил спряган брат му принц Али бин Ал Хюсеин, но в последните си мигове крал Хюсеин е променил мнението си и наредил Абдула да заеме престола.

 

Той е фен на Стар Трек

Крал Абдула е не просто фен на Стар Трек. През 1996 година той дори получава кратка епизодична роля, припомнят от Profit.bg По онова време той е бил само принц.

Крал Абдула е един от най-големите инвеститори в тематичния парк Стар Трек в The Red Sea Astrarium. Той е човек на действие.

 

Когато е бил втори лейтенант в Британската армия, е прекарал една година като командир на рота. Когато се връща в страната си, става офицер. След това става командир на танково поделение. Обучавал се е за пилот на военни хеликоптери Кобра. Той е първият крал на Йордания, който има само една жена.

 

Крал Абдула е първият владетел на страната, който има само една съпруга. Тя, между другото, е една от най-красивите жени в света – кралица Рания. Двамата се женят през 1993 година, още преди той да стане крал. Имат 4 деца. Когато става крал, Рания става най-младата кралица в света. Преди да стане кралица, тя е работила за Apple и Citibank.

 

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар