Костов: Чакам извинение от българското общество, набедиха ме, че съм взел 50% от приватизацията

“ Няма как Иван Гешев да намери нещо нередно при мен, защото не съм участвал в приватизация. Чакам извинение от българското общество, което ме набеди, че съм купил 50% от всичко приватизирано. Това е измама и е задушаващо“. Това заяви в ефира на БТВ бившият премиер Иван Костов.

 

„Никога не е имало разговор, в който Петър Стоянов да ми е повишавал тон. Говорили сме си и той ми е споделял притеснението си, че заради приватизацията спада доверието в ОДС, което беше така. Но нито аз, нито семейството ми сме участвали в нея. Сигнали за корупция е имало и те са били отправяне към прокуратурата. Те са идвали от правителството, от Петър Стоянов, от профсъюзите“, каза Костов в ефира на „120 минути“ по повод обвиненията на Стив Ханке, че е имало корупция по време на сделките.

 

Петър Стоянов се е обаждал за приватизацията, най-вече затова, че се губи доверието към ОДС. Разговор, в който да ми се кара, не е имало, такъв разговор е нямало. Нито съм бил купувач, нито продавач в приватизацията, нашето семейство не сме участвали в приватизацията, подчерта Костов.

 

Ако Стоянов е получил такъв сигнал, го е предал на прокуратурата.

500 сделки след 2001 г. бяха проверени. Не е вряно, че са останали безнаказани нарушения. Бяха повдигнати обвинения. Прокуратурата повдигна обвинения, но те паднаха в съда. Не е вярно, че някаква давност ги е спасила. Бяха отхвърлени обвиненията към тях, обясни Иван Костов

 

Стоянов никога не ми е казвал, че има куфарче с документи . Ханке го казва.  Колкото до Ханке – използвам винаги случаите да казвам, че не той е баща на валутния борд. Предполагам, че ме обвинява заради наранено его.  Очевидно е честолюбив, добави той.

„Не е вярно, че хора като Захари Желязков и Александър Божков например са били спасени от давност. Обвиненията срещу тях просто паднаха в съда. Ханке не е баща на валутния борд и аз постоянно му го казвам. В България ние за пръв път сме насочвали прожекторите към себе си, за да се види имало ли е или не нарушения.

 

Поръчах доклад на НСБОП и НСС да се разследва корупцията. В него имаше имена на министри. Петър Стоянов извади част от този доклад по време на кампанията за кандидатстването за втори президентски мандат и видяхте какво стана – не се прие добре от хората. Без доказателства аз не мога да обвинявам хора и да им лепя етикети“, допълни Костов.

 

Но не казвам, че тези сигнали са останали без последствия. Аз възложих на НСБОП и НслС да проверят тези основания. Не мога да боравя с документ, който е конфеденциалеен. Трябва да се види за какви сделки става. Имало е два доклада до НСБОП и НСлС.

 

Костов потвърди, че е имало доклад 226 и са се разследвали сигнали за корупция на министри. В доклада за корупция имаше няколко министри. Тези министри бяха сменени. По съображения, които казах, не мисля, че съм човекът, който трябва да изнесе тази информация. Стоянов извади тази информация по време на президентските избори и се видя какво се случи.

 

Не казах, защото не съм от тези, които без доказателства обвиняват другите за корупция. Без съд не мога да наричам хората такива и онакива. Аз не мога да бъда такъм човек, посочи той.

 

„Тогавашният съпруг на Надежда Нейнски участва в приватизацията и купи голям гараж на Подуяне. Прокуратурата тогава се сезираше и от медиите, затова сега да не се хвалят, че за първи път ще разследват приватизацията.

 

Аз защитавах позицията да не се прави бизнес, като сме в политиката. Не съм давал обяснение на Евгений Бакърджиев защо съм го освободил. Част от сменените министри тогава, вместо да ме питат, излязоха и започнаха да говорят срещу мен. Нито един от моите министри не е сред изявените богати хора или олигарси днес.

 

Други станаха богаташите. Освободих Христо Бисеров, защото беше тръгнал да се коалира с ДПС.

 Никога не съм казвал, че приватизацията е справедлив процес за всички. Допуска се груба фалшификация на информация и на фактите. Говори се, че са се приватизирали активи, а всъщност се приватизираха предприятия и с пасиви. Такъв е случаят с БГА „Балкан“. Компанията беше продадена за 150 000 долара при задължения 120 млн. долара и само 20 милиона активи“, каза още Иван Костов. 

„В доклада за съмнение за корупция имаше други имена – на няколко души, които не бяха свързани само с приватизацията. 

 

Известна е истината, че министри са участвали в приватизационни сделки. Например, съпругът на Надежда Михайлова за един голям гараж. Ние не трябваше да се занимаваме с бизнес, докато сме в политиката. Защо да сменям г-жа Михайлова. Мъжът и е участвал в приватизацията, но нарушил ли и е законът? Не го е направила тя , а и скоро тя се раздели с него. Взел съм предвид различни обстоятелства, обясни Костов. Името на бившия съпруг на Надежда Нейнски не беше сред имената в доклада.

 

Не съм давал обяснение за смените на министрите. Една част от министрите знаеха. Не ме питаха защо постъпвам така, а публично започнаха с атаки, припомни той.

 

 Всички политически партии са участвали в приватизациите с около 5000 души. Няма как Иван Гешев да намери нещо нередно при мен, защото не съм участвал в приватизация. Чакам извинение от българското общество, което ме набеди, че съм купил 50% от всичко приватизирано. Това е измама и е задушаващо“, коментира бившият министър-председател.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар