Коронавирусът намали със 17% емисиите на въглероден диоксид

Климатолози установиха, че пандемията от коронавируса е намалила емисиите от въглероден диоксид и другите парникови газове, изпускани в атмосферата, със 17 процента, предадоха ДПА и ТАСС.

Агенциите цитират публикация в изданието „Нейчър клаймът чейндж“, отбелязва БНР.

„Това огромно снижение на показателите е много съществено от гледна точка на климата“, заяви Робърт Джаксън, професор в Станфордския университет. „Но то ярко илюстрира колко трудно ще ни бъде да реализираме целите, които бяха поставени в рамките на Парижкото споразумение за климата. В този смисъл са ни нужни системни изменения, а не временно снижаване на парниковите емисии заради променените ни стратегии на поведение.“

Учените обединили всички съществуващи данни, които били получени след глобалното снижение на промишленото производство, замирането на автомобилния трафик и на много други източници на парникови емисии.

За изминалите четири месеца човечеството е изработило над 1 милиард тона по-малко въглероден диоксид, отколкото прогнозираха климатолозите. Голяма част от това количество се пада на Китай – минус 250 милиона тона, на САЩ – минус 207 милиона тона, на Европа – минус 123 милиона тона и на Индия – минус 98 милиона тона.

Количеството на въглероден двуокис, изпускано от авиацията, е спаднало със 75 процента, на автомобилния транспорт – с 50 процента. При производството на леката и тежката промишленост както и на инфраструктурните предприятия, тези емисии са се понижили с 33-35 процента.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар