Корнелия Нинова: Промяната в БСП може да бъде модел за промяна в България

Промяната в БСП може да бъде модел за промяна в България
Обръщаме се с протегната ръка към всички, които искат промяна

 

Това написа на стената си във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

Ето целият й пост:

С промените в партията показахме какво бихме направили, ако управляваме държавата.

 

Първото – край на задкулисието. Когато даваш възможност на всички да решават, а не на една тайна групичка, така казваш – така трябва да стане в държавата.

 

Второ – хората да взимат участие в решенията, които засягат техния живот. Ние го направихме с прекия избор. Каквото протестиращите в момента искат, техният глас да се чуе, ние го направихме в партията.

 

Третото е за морала в политиката – да не лъжеш преди и след избори. Преди изборите казахме, че няма да влизаме в задкулисни договорки с ГЕРБ и издържахме този тест – отказахме и постове, и пари – четири години бяхме опозиция. И може би най-важното – ние сме единствените, които за тези четири години изработихме алтернативен план за развитие – „Визия за България“. Това е достойнството на този Конгрес – тези четири години усилия затвориха един цикъл на промяна в БСП, който може да бъде мини модел за промяна в политиката изобщо. Това казах пред БНТ.

В миналото председателят на партията се избираше задкулисно от малка група хора с очакването, че той ще обслужва личните им интереси, а не партийните и държавните. Преди четири години реших, че ще променя това и предложих прекия избор. Проведохме го изключително успешно и това вече е необратим процес.

Относно нападките на някои от опонентите си в надпреварата за лидер на партията коментирах: Можеше да се излезе от това състезание с по-голямо достойнство. Ако аз бях загубила, щях да постъпя по друг начин. Защото това, което се го говори – манипулирани избори при близо 70% активност и такава голяма разлика в резултатите, обижда членовете на партията. Социалистите отговориха подобаващо на тази негативна кампания, насочена не срещу мен,а срещу партията.

Най-много съм изненадана от твърденията на Сергей Станишев, че БСП се е превърнала в лидерска партия. Прекият избор на лидер е утвърден като най-демократична модерна европейска форма в социалистическите партии в ПЕС. Значи Станишев приема, че Педро Санчес в Испания, който в момента е и премиер, може да бъде избран пряко от партията си- че това е модерно и демократично. Че същото може да стане в Португалия, да стане при лейбъристите в Англия. Пряк избор сред социалистите има в Германия и във Франция – в цяла Европа. Но когато става въпрос за БСП, е авторитарно и лидерско да дадеш на народа да избира. Няма никаква логика и в това – да наричаш авторитарен лидер, който сам ограничава властта в рамките на два мандата.

 

Нямам представа защо поканата ми към Калоян Методиев да присъства на наше празненство е повод за напускане. Изненада е, не би трябвало това да е повод за раздяла с президента.

Следвам принципна и последователна позиция с президентската институция: Там, където позициите ни съвпадат по политиките, сме говорили еднакво. Такъв е случаят с промените в Изборния кодекс на ГЕРБ. В зала часове наред аргументирано се борехме в парламента да не се връща гласуването с хартиена бюлетина. Мотивите на президента за налагане на вето са и нашите. Там, където сме имали различния, съм ги изразявала публично и категорично. Когато президентът призова да върна парламентарната група в парламента, му отговорих публично – да се грижи за президентската институция и да не се меси в работата на партията. Лично аз и партията никога не сме се намесвали в решенията на президента и така ще си остане.

Промени в Конституцията не могат да се осъществят без консултацията с парламента и парламентарно представените партия. По-важното от това – кой предлага промените, е това, какви са те. Който и да предложи да отпадне правова, социална и демократична държава от Конституцията, щеше да срещне съпротивата на БСП. Който и да предложи да отпадне преамбюла с основните ценности – хуманност, мир, равенство, свобода – също щеше да срещне нашата съпротива. Важно е съдържанието на тези промени. Конституцията е променяна, ние сме участвали в тези промени и сме подкрепяли някои от тях – въпросът е по същество.

Оставката и предсрочните избори са решението на политическата криза в България. Така и по-бързо ще ни освободят от золумите, които правят в икономиката – днес видях, че ще искат увеличаване на дефицита над 3%, огромният дълг е над 30 млрд. Всеки ден, който управляващите стоят на власт осигурява все повече проблеми за идните поколения.

Борисов предизборно се опитва да се освободи от коалицията, която управлява в момента – официално на ГЕРБ и Обединените патриоти, но неофициално със скритата подкрепа на ДПС. В момента ни управлява нова тройна коалиция. Фактите говорят – всички ключови решения в парламента, които поддържат правителството, са взети с подкрепата на ДПС. Предложението на ДПС за експертен кабинет е поредният опит да се спаси статуквото и това управление. Опитът на премиера да покаже дистанцираност от това няма как да се случи.

Борисов е олицетворение на сегашния модел на управление, но въпросът не е в него. Ние не искаме просто те да станат, а ние да седнем на техните места. Ако Борисов се махне, но този модел на управление продължава – ако продължава да се погазва разделението на властите, да се краде безогледно, да нямаш достъп до здравеопазване, образованието да е такова, че неграмотността да расте, доходите да са най-ниски в Европа – няма смисъл в това.

 

Трябва да се смени моделът.
Разговори за коалиция ще проведем след изборите, но преди тях се обръщаме с желание и протегната ръка към всички хора, които искат промяна. В момента има принципни въпроси в политиката, по които можем да създадем един широк фронт.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар