Корнелия Нинова в Бургас: Важен ни е легитимен избор за лидер, за да не влезем в партийна криза

„В тези срещи-обиколки аз дори не агитирам за себе си, агитирам за висока активност, защото ако нямаме 50+1 просто ще влезем в тежка партийна криза. Затова по-важно е да имаме легитимен избор, а за кого ще преценят членовете на партията”.

Това заяви в Бургас председателт на БСП и кандидат за нов мандат Корнелия Нинова, цитирана от „Бургас инфо“. Тя беше посрещната пред партийната централа на ул. „Фердинандова” от областния лидер Стойко Танков, общинският председател Живко Господинов, както и от депутата от левицата Петър Кънев.

Тя ще се срещне с членове на местната структура в ДТ „Адриана Будевска”. Според бургаски социалисти на избора за председател, който предстои да се проведе на 12-ти септември, Нинова ще бъде фаворит на местната организация.

В Бургас Нинова коментира и политическата обстановка в страната, като призова членовете на партията да се включат в националния протест, насрочен за 10-и септември. На въпрос дали структурите на БСП по места са готови за предсрочни избори тя отговори, че вотът за председател е мобилизирал организациите.

„Може би прекият избор малко помогна на тази мобилизация в партията. Вие знаете, че ние съвсем скоро приключихме отчетно-изборната си кампания и конференциите по места. Това е мобилизация в партията. Сега и за прекият избор, който е сериозно мобилизационно усилие. Това прелива ви в готовност за парламентарсни избори”, заяви Нинова.

 

На въпрос дали БСП ще се регистрира на следващото заседание на парламента, Нинова отговори отрицателно.

„Ще се регистрираме само при гласуване на машинно гласуване. Смятам, че този парламент е изчерпан. Това мнозинство е изчерпано, а правителството е делегитимирано. Единствената му задача е да приеме машинното гласуване, за да гарантираме честния избор, след това – разпускане, оставка и предсрочни избори. Това е нашето виждане“, каза кандидатът за председател на БСП, цитирана от „Фокус“.

По отношение на това дали е обсъдено напускане на парламента, ако той продължи да действа, Корнелия Нинова отговори следното:“ Обсъждали сме. По време на срещите в страната се поставят различни въпроси – дали ще напускаме, или не. Изразяват се различни мнения. Като че ли е единодушна и партията, и групата, че трябва да стоим за машинното гласуване“.
Тя посочи още, че има достатъчно време за въвеждането на този тип гласуване.
„Стига да има желание, но виждаме, че те нямат желание. Увъртат. Имаме оставка и на председателят на ЦИК, което ще затрудни процеса. Ако има желание, може да стане много бързо. Те прехвърлят отговорността към ЦИК, защото правителството не иска да има машинно гласуване. Така им е удобно, за да фалшифицират изборите“, посочи още Нинова.

В Бургас Нинова коментира и позицията на ДПС за оставка на президента Радев и за формиране на експертно правителство.

„Гледам на това с неодобрение. За нас каквато и да е форма на правителство между БСП и ГЕРБ е абсурдна. Предложението на ДПС беше за такова експертно правителство, излъчено от ГЕРБ и БСП. Аз 4 години се боря срещу това да не се допуска такава коалиция задкулисно или открито, защото това би било огромен удар по левицата. Виждаме такива примери в Европа. Освен това е опасно и за България, когато се съберат двете големи партии, опозиция става улицата. И най-вече не е морално”, каза Нинова.

 

„Да, може би и прекият избор помогна на тази мобилизация на партията. Знаете, че съвсем скоро приключихме отчетно-изборната си кампания. Конференциите по места – това е мобилизация в партията. Сега и за прекият избор, което е едно сериозно организационно усилие. Виждам, че са в кондиция и хората го искат. Това прелива в една готовност за парламентарни избори“, посочи Нинова в морския град.

 

Тя коментира, че ни очакват тежки месеци, предвид приближаващата се социално-икономическа криза.

„Липсващите действия на правителството в тази посока. Виждате и обезпокоителните данни от Българската стопанска камара – за срива в потреблението, за увеличаването на лошите кредити, 111 000 и повече безработни спрямо миналата година. Чакат ни тежки есенни месеци. Днес видях и тревожната информация за повишаване цената на газа от 1 септември – в това отношение те не взимат никакви мерки. Оставането им вече е вредно. Трябва да дойдат почтени, умни и подготвени професионалисти, за да се задвижи национален план за посрещане на кризата и за преодоляване на социално-икономическата“, посочи още Нинова.

Кандидатът за председател на БСП отговори и на въпроса дали е възможно през следващите избори да се създаде обединение „Всички срещу ГЕРБ“, евентуална коалиция между БСП, партията на Слави Трифонов и „Демократична България“.

„Засега не сме водили такива разговори. Нека да дойдат изборите, да видим кой, с каква платформа и с колко депутати е бъде представен. Сега обаче е възможно обединение по площадите на България – на хора с различни политически убеждения, но водени от едно, а именно искане за смяна на модела. Там на площада има безпартийни, хора на всякаква възраст, но с обединяваща цел – свободата, демокрацията, върховенството на закона. Това е първата стъпка. След това, стигайки до предсрочни избори, вече всеки ще излезе с програмата си и каквото хората решат. След като минат изборите, тогава ще решим. Кой с колко депутати ще бъде и какви възможни съюзи са добри за България. Сега още не сме мислили за това“, отговори Нинова.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар