Конкурсът за новата визия на площад „Св. Неделя“ е към края си

Конкурсът за новата визия на площад „Св. Неделя“ е към своя край.
Днес ще бъдат оповестени различните оферти на кандидатите. Кандидатурите в момента се обсъждат.

 

 

По информация на БНТ, проектите, които се състезават да обновят тази част от сърцето на София, са седем. Те идват от Италия, Франция, България и Русия. Международно жури ще избере най-добрите, като това ще стане след дълго обсъждане днес и утре. Утре се очаква да стане ясен и победителят в конкурса, а ремонтните дейности се очаква да започнат от 2021 година.

„Основното ни желание като възложител е това знаково място да свърже пешеходните пространства в града, защото знаете, че булевард „Витоша“ след реконструкцията стана едно любимо място на софиянци, но след улица „Албин“ по-нататък пешеходците нямат своето място в града и преминават транзитно около „Св. Неделя“. Желанието ни е с този проект да се свържат знакови пешеходни пространства и „Св. Неделя“ да стане истинско място, което хората да заобичат, и да се свърже през улица „Съборна“ за в бъдеще и с градската градина“, заяви Здравко Здравков, главен архитект на София.

Площад „Света Неделя” е възлов елемент от централната градска част, която представлява най-голямото по площ и концентрация пространство с изявен публичен характер и изразено ядро на центровата система на град София.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар