Комисията по здравеопазване прие актуализация на бюджета на НЗОК за 2020 г.

Комисията по здравеопазване в парламента прие на извънредно заседание актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г., предаде БНР.

Депутатите гласуваха на първо четене проекта и го приеха със 17 гласа „за“.

Промяната предвижда Здравната каса да може да заплати дейност за минали периоди, която е отчитана от болниците като надлимитна дейност.

Неразплатените суми за 2015 година са близо 50 милиона лева, а за 2016-а – около 26 милиона лева, посочи управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев:

„С проекта на закон за допълнение и изменение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса ще се даде правно основание при неусвояване на бюджетните средства за 2020 година за болнична помощ, същите да бъдат използвани за плащане към изпълнителите на болнична помощ за минал период, които НЗОК е установила по съответния ред“.

Към момента няма законова възможност Националната здравноосигурителна каса да заплаща надлимитна дейност за минали периоди. Болниците се нуждаят от тези средства, каза председателят на Комисията Даниела Дариткова:

„Лечебните заведения за болнична помощ в условията на епидемията от коронавирус наистина понасят най-голямата тежест. В ситуацията на пандемия те изпитват трудности по изпълнението на всички дейности и е силно ограничена дейността им. Затова тези средства, които допълнително ще подпомогнат болничните бюджети, са им наистина много необходими“.

В момента се извършват проверки в болниците, които ще приключат до 15 октомври.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар