„Комерсант“: Шансовете за среща между Владимир Путин и Володимир Зеленски са 99,9%

Шансовете за среща на четири очи между президентите на Русия и на Украйна наближават сто процента, пише „Комерсант“ в статия със заглавие „Владимир Путин взе за партньор Володимир Зеленски“.

Вестникът цитира информирани източници, според които е твърде вероятно двустранните преговори на високо равнище да се състоят на 9 декември в Париж, където е насрочена среща на „нормандската четворка“ за уреждане на конфликта в Източна Украйна. Украинският лидер може да получи и покана за тържествата в Москва през май по случай 75-ата годишнина от победата над нацистка Германия.

Очаква се държавите от „четворката“ – Русия, Украйна, Франция и Германия, да приемат в Париж документ, предвиждащ стъпки за по-нататъшна деескалация на конфликта в Донбас. Проектът вече е съгласуван, но Москва и Киев имат и други теми за дискусии, отбелязва изданието. Между Русия и Украйна не само че няма в момента преки въздушни връзки – двете страни са въвели и взаимни забрани за полети над своите територии. Сред най-острите проблеми обаче са газовите доставки. Въпросът за транзит на руски газ през Украйна още не е решен и вече се обсъжда на президентско равнище, припомня „Комерсант“ неотдавнашния телефонен разговор между Путин и Зеленски.

„Украйна планира до 26 декември да приключи обособяването на газотранспортната си система от държавния концерн „Нафтогаз“. Новата структура ще транспортира руски газ през Украйна към ЕС – ако страните успеят да подпишат нов договор, тъй като на 31 декември старият изтича. Преговорите бяха в безизходица, но телефонният разговор между двамата президенти може да повлияе на ситуацията“, пише „Независимая газета“. „Не се знае обаче в какъв регистър са обсъждали газовата тема държавните глави; според експерти разговорът може да продължи на 9 декември в Париж, добавя всекидневникът.

„Украйна заплашва с кражби на газ“, извежда в заглавие „Взгляд“. При липса на транзитно споразумение Украйна смята от Нова година да пренасочва руския газ, предназначен за европейците, към свои хранилища. Важно уточнение: без договор суровината ще се разглежда като собственост на неопределен притежател и докато бъдат оформени документите, ще остане в украински подземни резервоари, посочва онлайн изданието, припомняйки изявление на изпълнителния директор на „Нафтогаз“ Юрий Витренко.

„Мнозина съзряха тук заплаха и шантаж срещу Русия и Европа от негова страна. Ако Русия не подпише договор до 1 януари, Украйна всъщност ще краде руския газ. Защото европейците изобщо няма да го получат, но горивото ще престане да е собственост на руския „Газпром“, пише електронният вестник.

Московският експерт Алексей Гривач, цитиран от сайта „Рамблер нюз“, допуска, че ръководството на „Нафтогаз“ съзнателно се мъчи да провали газовите преговори, за да организира енергийна криза в Европа. „Ако това е заплаха, тя е доста глупава, смята руският аналитик Игор Юшков. „След 31 декември „Газпром“ просто няма да подава газ в украинската система, ако няма договор за транзит“, съответно „Нафтогаз“ няма да има какво да събира в украинските хранилища, прогнозира той.

Москва настоява „нормандската четворка“ да подпише в Париж заключителен документ, но тук изглежда се очертават трудности, пише „Версия“. Руските дипломати настояват централен момент в документа да бъде крайъгълният въпрос за специалния статут на Донбас, напомня изданието. Подписаната от всички страни в конфликта „формула на Щайнмайер“ предвижда такъв статут след избори в отцепническия регион, които ОССЕ признае за честни и свободни.

Действащият засега украински закон за специален статут е в сила само до 31 декември, а председателят на украинския парламент Дмитро Разумков призна, че нов закон може да се появи единствено във връзка с резултатите от „нормандската среща“. А руският лидер Владимир Путин предварително предупреди: Приеме ли се нещо, несъгласувано с Донецката и Луганската народни републики (сепаратистките формирования в Донбас), всичко мигом ще се озове в задънена улица.

Според украинския политолог Руслан Бортник партията на Зеленски „Слуга на народа“ съзнателно се движи към тази задънена улица, проваляйки и Минските споразумения за Украйна, и мирните преговори изобщо. „Защото разчита да модифицира част от неудобните точки – за изборите, амнистията, контрола върху границата. Ако не сполучи, Киев може да се оттегли от Минските споразумения. Тогава мирните преговори окончателно ще затънат в дълбока безизходица“, казва експертът.

„Поредица от скандали заля междувременно пропрезидентската партия в Украйна, съобщава „Известия“. Неин депутат бе обвинен, че е изнасилил непълнолетна, друг решил да уреди с полицаи „чадър“ за своя бизнес, а записът на разговора бил качен в интернет. Разгласени бяха данни за доходите на ред парламентаристи и прозвучаха обвинения в рушветчийство. Само за месец в медиите отекнаха десетина скандала, свързани с депутати от партията „Слуга на народа“, продължава вестникът. Според него има две причини за скандалите. Първо, партията е формирана „в последния момент стихийно и хаотично“, затова „под знамената на Зеленски в парламента са попаднали голям брой случайни хора“. Второ, „Слуга на народа“ е разнородно формирование и нейната група в парламента неофициално се дели на 4 вътрешни групи със собствени сенчести лидери и интереси.

Едната група включва 60 до 80 лични познати на президента Зеленски. Друга се ориентира към олигарха Игор Коломойски, стоящ според медиите зад държавния глава. Трета група включва т. нар. в Украйна „соросенца“ – протежета на организации, получаващи дотации от чужбина, съответно на западни структури. Четвъртата група се контролира от Иля Павлюк, наричан краля на украинската контрабанда, уточнява „Известия“.

„Перспективите на пропрезидентската партия в Украйна засега изглеждат мъгляви“, се казва в статията. Има версия, според която при изостряне на вътрешнопартийните противоречия Володимир Зеленски може да обяви предсрочни парламентарни избори. По закон обаче е длъжен да изчака поне до лятото, когато сегашната Върховна рада ще навърши една година, добавя „Известия“.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар