Кольо Колев: Властта се делегитимира, следващите месеци ще наблюдаваме гърч на управлението

Властта се делегитимира, през следващите месеци ще наблюдаваме гърч на управлението. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Кольо Колев, директор на агенцията за социологически проучвания „Медиана“. Според него от сегашната ситуация печели властта, но в крайна сметка ще спечелят гражданите.

„Властта със своите шикалкавения се делегитимира. Властта ще прави Конституция, ще свика ВНС при положение, че тя тотално е изчерпала доверието на хората. Хората нямат доверие за елементарно управление, при това положение тя размахва някакви шарени балончета. Самото действие е смешно, затова казвам, че властта се делегитимира и в крайна сметка победители ще бъдат гражданите. Бойко Борисов ще може да запише в CV-то си, че е изкарал един пълен мандат, но това е пирова победа на властта“, коментира Кольо Колев.

По думите му обявеното в 56-я ден на протестите с искане оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев „Велико народно въстание“ не се е провалило. Кольо Колев направи паралел с Априлското въстание и обясни, че в крайна сметка гражданите ще получат исканите оставки именно заради делегитимацията на властта.

„Това не е краят, а началото на по-чист, нов политически сезон и въобще политически процес в България. Няма власт, която да може да удържи продължително, когато е загубила своята легитимност. През следващите месеци ще наблюдаваме гърч на управлението, което ще се прикрива зад тези шарени балончета, които успя да пусне – Конституция, ВНС, изборни правила. Управляващите ще продължат да раздават пари, за да тушират напрежението. От една страна ще бъдем в условия на икономическа криза заради коронавируса, а от друга страна – в политическа криза в резултат на тоталната загуба на доверие от избирателите“, коментира експертът.

Според Кольо Колев БСП не успява да оползотвори ситуацията като парламентарна опозиция, тъй като акцентът отива към предстоящия пряк избор на нов председател. Смисълът на една партия е да предложи политики и посоки, а не да се занимава със себе си, каза още той.

Надеждите на много хора са отправени към президента Румен Радев, коментира още Кольо Колев. По думите му президентът става част от политическия процес, действена опозиция, която е в състояние да вдигне хората, да ги консолидира и затова е нормално да събира критики от страна на привържениците на властта.

„Президентът се ограничава в рамките на своите правомощия. Може да подаде оставка и да стане политически лидер и вероятно една такава формация би имала доста голям успех, тъй като има глад за алтернативни политически формации. Голяма част от хората не харесват това, което се предлага на пазара, търсят нещо ново. Затова съвсем естествено погледите са отправени към президента. Ако той не направи политическа партия, тези хора, които го виждат като свой лидер, могат да бъдат разочаровани. Той или трябва да стане политически лидер, или да стои в рамките на правомощията на един президент и да рискува следващия си мандат. Надеждите са отправени към него, много хора искат и се надяват той да оглави политическа формация или най-малкото да я припознае, защото има глад за алтернативи“, коментира експертът.

Според Кольо Колев алтернативи на статуквото към момента са формацията на Слави Трифонов, „Демократична България“ и Мая Манолова.

„Това са към момента политическите формации, които са се заявили. Но всички те не покриват целия периметър на протеста, на недоволството. Хората търсят видимо и нещо друго, затова погледите са отправени към Румен Радев“, посочи Кольо Колев.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар