Кольо Колев: Ако хората се страхуват, ще гласуват само твърдите ядра. Ще спечелят ГЕРБ, БСП и ДПС

Кога да се проведат парламентарните избори – темата набра скорост след вчерашните консултации при президента със здравния министър, представители на НОЩ и водещи здравни специалисти.
В ефира на Нова телевизия въпросът дискутираха и политическите наблюдатели – социологът Кольо Колев и политологът Стойчо Стойчев.

Въпросът не е в датата на изборите, а в това какво и как трябва да се направи, за да отидат хората до урните, коментира Кольо Колев.
„Тези избори ще имат много сериозен медицински аспект. Трябва да се знае как се провежда вотът по време на пандемия, така че хората да се чувстват сигурност, за да отидат да гласуват. В противен случай, ако се страхуват – ще отидат най-силните ядра. Ще спечелят три основни политически партии – БСП, ГЕРБ и ДПС”, добави той.

Според политолога Стойчо Стойчев здравното министерство е в правото си да иска ясна дата, за да изготви протокол.

„На официално ниво, ако министерството се ангажира да каже определена дата, ще започнат обвинения, че едва ли не изпълнителната власт е определила датата. Отговорността за това е лично на президента”, смята политологът.

Според Колев консултациите, които президентът Румен Радев проведе със здравните власти, са били проформа.
„Едните отблъскват отговорността, а другите питат за какво става въпрос, може би търсейки своята форма на отблъскване на отговорност”, добави социологът.

„Който се е опитал да прави шашми с дати и с промени на изборни правила, обикновено страда след това. Факт е, че изборите трябва да се проведат в безопасна обстановка. Затова трябва да се извикат епидемиолози с модели за стабилна прогноза”, каза Стойчев.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар