Кметът на Москва нареди: Хората над 65 години да си останат у дома

Кметът на Москва Сергей Собянин в петък нареди на възрастните хора да останат у дома и препоръча на работодателите да позволят работа в дома, след като в руската столица рязко се увеличиха случаите на новозаразени с коронавирус.

Съобщението на Собянин дойде, след като числата на заразените, които останаха стабилни в продължение на няколко месеца, се покачиха стръмно през последните дни в Русия, четвъртата най-засегната страна в света, и особено в Москва, където броят на случаите в момента е най-висок от края на юни.

Собянин каза, че московчаните на възраст над 65 години трябва да останат вкъщи от понеделник и да пазаруват рядко, докато разходките навън остават неограничени, съобщиха руски медии.

В началото на блокирането заради вируса Собянин предприе строги мерки, включително отменяне на безплатните карти за пътуване на възрастните.

„За съжаление наблюдаваме значително увеличение на броя на потвърдените случаи в Москва през последните дни“, каза Собянин в официалния си блог.

Новите случаи на коронавирус в Москва в четвъртък достигнаха най-високото си ниво от 23 юни – 1050. Собянин заяви, че е имало „сериозно“ увеличение на приема в болница.

В петък той предупреди, че едновременното хващане на обичайна настинка и вирусът с наближаването на зимата е особено опасно за възрастните хора и тези с хронични заболявания.

„Така че от 28 септември ви молим да останете вкъщи“, каза той.

Собянин каза, че хората в рисковите групи трябва да работят от вкъщи или да си вземат почивка, ако е възможно.

Той също така каза на ръководителите на компании: „Моля ви и препоръчвам да преместите колкото се може повече от вашия персонал в домашна работа.“

Предупреждавайки, че вирусът все още не е победен, кметът призова жителите на Москва да носят маски за лице и ръкавици в обществения транспорт и в магазините, правило, което вече е въведено, но масово не е спазвано. 

„Всички ние наистина не искаме да се връщаме към суровите ограничения на пролетта“, каза Собянин. „Надявам се да успеем да избегнем това.“

Русия потвърди 1 128 836 случая на коронавирус и почти 20 000 смъртни случая.

 

Източник Канал 3


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар