Кметът на „Вл. Варненчик“: Не е ясно кога жителите на бл. 302 ще могат да се приберат по домовете си

Засега не е ясно кога жителите на засегнатия вход на блок 302 ще могат да се приберат по домовете си. Това коментира пред Радио „Фокус“ – Варна Николай Костадинов, кмет на район „Владислав Варненчик“ във Варна, в който се намира засегнатият от взрив на 13 януари блок. Той посочи, че първо трябва да се изчака комисията, която обследва сградата, да си свърши работата, но трябва да се има предвид, че дори да се окаже, че сградата е конструктивно пригодна, заради пожара има много изгорели кабели и тръби, които са предпоставка за възникването на нови инциденти, ако се възстанови електричеството и водоподаването.

„Ако се възстанови водата, може да стане наводнение, защото са изгорели тръбите. Това, което вчера видяхме с колегите на етажите над апартамента, в който се е случил инцидента е, че са изгорели много тръби. Именно това е големият проблем за хората, чиито жилища не са пострадали от взрива и последвалия пожар“, каза още Николай Костадинов.

По отношение на жителите на съседните входове районният кмет на „Владислав Варненчик“ подчерта, че хората не са напускали домовете си. Към момента в единия вход е преустановено водоподаването, като по всяка вероятност днес то ще бъде възстановено.

Имаме готовност да окажем помощ на хората, чийто жилища пострадаха след взрива, каза Костадинов. Той посочи, че засега само едно семейство е настанено в общинско жилище.

По думите му снощи в късните часове хората от още един засегнат апартамент, хипотетично са изразили своите намерения да бъдат настанени някъде поради неудобството, че там където са отседнали временно, няма да е удачно да останат за по-дълго време.

„Като цяло имаме готовност да помогнем на хората, които са пострадали. Изговорено е с кмета на Общината и ресорните колеги по направление социални дейности. Общината е в готовност да помогне на хората, с каквото може и каквото има налично“, каза още районният кмет.

Николай Костадинов допълни, че другото семейство все още не е сигурно дали ще се възползва от предложената помощ на Общината. „Става въпрос за майка и син. Тя е и една от тези възрастни жени настанени за лечение в болница „Св. Марина“. Предполагам, че само те ще имат нужда от настаняване, поне снощи заявиха така. Другото настанено семейство е с наводнен апартамент, следствие гасенето на пожара“, каза още Костадинов.

 

От днес започва конструктивното обследване на блок 302, който пострада вчера при взрив на апартамент, коментира районният кмет. По думите му късно вчера с комисията, назначена със заповед на кмета на Община Варна, е бил направен първоначален оглед на пострадалата сграда. „Конструктивно не може да се каже, че е изключително зле. Все пак окончателно нищо не можем да кажем със сигурност, защото от днес започва сериозното обследване. Би трябвало днес до обяд комисията и експертите, които ще извършват обследването, да започнат работа“, разясни районният кмет на „Вл. Варненчик“.

Николай Костадинов посочи, че до момента е имало ограничение заради това, че в блока са се провеждали процесуално-следствени действия от страна на прокуратурата и полицията. Към този момент вече и експертите имат официалното разрешение да започнат да си вършат работата за установяване на техническата пригодност на сградата.

„Това, което може на първо четене да се каже е, че няма ток и вода, което прави сградата негодна за обитаване, а чисто конструктивно изглежда добре – поне това, което вчера видяхме, но нека комисията да си свърши по-обстоятелствено работата“, каза още Костадинов.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар