Китай разработва лазерно оръжие за изтребителите си

Китайските военни възнамеряват да снабдят изтребителите си с лазерно оръжие. Това пише руското издание „Российская газета“, като уточнява, че това е станало известно, след като на официалния сайт за покупки на въоръжение и техника на Народно-освободителната армия на Китай (НОАК) са били публикувани съобщения за придобиването на такова оборудване, предава Агенция „Фокус“.

Както пише South China Morning Post, все още не се знае почти нищо за лазерното въоръжение. Предполага се, че това ще бъде нов тип оръжие, а не средство за насочване на ракети, което вече се използва широко.

Експертите смятат, че новият тип лазерно устройство може да бъде оръжие за въздушно прехващане, което може да сваля вражески ракети или самолети. Такива оръжия имат предимство в битка, тъй като лазерните лъчи се движат по-бързо от всяка ракета или самолет.

Въпреки това, с всички предимства, мощните лазери все още не са широко използвани поради технологични проблеми. За да повредите или унищожите голяма цел, е необходимо голямо количество енергия, обясняват експертите.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар