Кирил Маричков: Няма световни конспирации, алчността и глупостта владеят света (ВИДЕО)

Легендарният български музикант Кирил Маричков гостува в студиото на „Тази сутрин“ по bTV. Наскоро той получи престижната награда „Икар“ за принос към съвремената българска музика от Гилдията на музикалните артисти.

„Не може да не съм трогнат, чест е всяка такава награда“, коментира Кирил Маричков.

„Най-тъжното и подтискащото беше как седяхме на сцената с маски пред един напълно празен салон“, допълва той.

„Започнах да пиша книга. Нямах такива намерения – да разправям разни весели случки с „Щурците“, казва Маричков.

„Покрай пандемията започнах да си припомням много неща. Ако не съм сигурен, се обаждах на мои съученици, за да уточняваме с тях нещата“, допълва той.

„Друго интересно в книгата – моят баща има изключително интересна биография. Той е със същото име – Кирил Маричков. Вмъкнах някои от неговите мемоари в книгата; той почина, без да може да ги издаде. Те са свързани с интересни политически събития“, казва Маричков.

„В час по физкултура ме видяха да нося кръстче, но учителят ми го скъса и ми го взе“, спомня си той детството, както и един „неуспешен спомен за проминаване на мозъците“ в детския дом, където го учат, че няма Бог, а само „чичко Сталин“ е добър и раздава бонбони.

„Много е важно да си вадим изводи от историята, защото тя може да се повтори и то в много по-лош вариант“, казва Маричков.

„Алчност и глупост – за това пея в една от песните; няма световни конспирации, няма някакви суперпланове на някакви зли сили. Има две неща, които владеят света – алчността и глупостта. Алчността, която предлага световна конспирация; глупостта, която ще спасява своята малка нация. Алчността, която продава и глупостта, която купува“, казва той за едноименното парче от новия си концептуален албум, който определя като „равносметка“.

 

„Трябва да се смирим пред природата – няма световни конспирации. Ако има такава, тя е вселенска и е между Дядо Господ и Природата – може би те по някакъв начин искат да ни дадат някакъв урок“, допълва музикантът.

„Надявам се наистина здравия разум да продължава да води и да побеждава. Но съм леко скептичен в това отношение. Леко духът започва да се губи. Нещо не го виждам този дух напоследък. Прекалено малко се мисли, прекалено много се гледа в телефони“, коментира Маричков живота в България.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар