Кириакос Мицотакис: Добросъседските отношения са от ключово значение

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис отново подчерта, ангажираността на Атина със Солунския дневен ред и подкрепата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани по време на изказването си на провеждащата се в българската столица среща на върха на Берлинския процес, предава кореспондентът на МИА.

В обръщението си Мицотакис подчерта, че трансформацията на Западните Балкани в зона на мир, стабилност, развитие и просперитет е важна както за Гърция, така и за Европейския съюз, цитира „Фокус“.

В същото време той посочи, че критични въпроси като върховенството на закона, зачитането на правата на човека и малцинствата, укрепването на демократичните институции и зачитането на договорите са предпоставки за процеса на присъединяване на страните от Западните Балкани.

В този контекст, според Мицотакис, изпълняването на критериите в процеса на разширяване, включително добросъседските отношения в съответствие с международното право, е от решаващо значение.

По отношение на пандемията гръцкият премиер каза, че глобалната здравна криза подчертава взаимозависимостта и необходимостта от по-широко сътрудничество между страните от региона, както и с Европейския съюз.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар