Кипър лиши от гражданство Дерипаска, олигархът отрича!

Кипърският вестник „Политис“ съобщава имената на девет руснаци, лишени от кипърско гражданство или от така наречените „златни паспорти“, които се издават на чужденци в замяна на инвестиции, пише „Фактор“.

 

Според руската агенция ТАСС обаче, която се позовава на представител на Олег Дерипаска, бизнесменът не е получил от правителството на Кипър официално съобщение, че е лишен от гражданство. Информацията за отнемането на неговия „златен паспорт“ е невярна, посочва ТАСС.

 

„Информацията за лишаване на Олег Дерипаска от кипърско гражданство не съответства на действителността. Той не е получавал от правителството на Кипър никакви официални съобщения за статута на гражданството. Но фактът, че Кипър очевидно е подложен на безпрецедентен натиск от страна на САЩ за създаване на трудности на руския бизнес, е възмутителен и трябва да предизвика сериозно безпокойство сред международната общност“, каза представителят на руския бизнесмен, цитиран от БТА.

В списъка на „Политис“ деветимата „инвеститори“ фигурират и 17 членове на техните семейства.

Отбелязва се, че имената на лишените от „златен паспорт“ са свързани с пране на пари и други финансови нарушения.

 

Казусът коментира и говорителят на президента Путин Дмитрий Песков. По неговите думи това не засяга Кремъл.

В списъка на „Политис“ са руския милиардер Олег Дерипаска, синът и дъщеря му, както и бившите шефове на руско-венецуелската Еврофинанс Моснарбанк Владимир Столяренко и Александър Бондаренко, жените и децата им.

През миналата година „Гардиан“ писа, че Дерипаска два пъти е подавал молба за получаване на кипърско гражданство, като през 2017 година кипърските власти удовлетворяват искането му.

Друг руснак лишен от кипърско гражданство е бившият собственик на „Промсвязбанк“ Дмитрий Ананиев.

По данни на Евростат, през 2017 година 1313 руснаци са получили кипърско гражданство. За получаването на „златен паспорт“ е необходимо да бъдат инвестирани в недвижимост на острова не по-малко от 2 милиона евро.

 

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар