Касапинът от Лондон – 28-годишен пакистанец, пуснат предсрочно от затвора

Усман Хан, на 28 г., е терористът, който уби двама души вчера в Лондон, преди смели минувачи да го обезвредят на „Лондон Бридж“, след което полицията го застреля на място при вида на пояса му с експлозиви, оказали се впоследствие фалшиви, предава Канал 3.

Психопатът е от пакистански произход и е излежал половината от 16-годишна присъда за терористична дейност. Изправен е пред правосъдието през 2012 г., когато е доказано, че е планирал да взриви лондонската борса и да създаде лагер за терористи на поземлен участък в Пакистан, притежаван от семейството му.

Той и още двама негови съучастници получават 16-годишни присъди от Апелативния съд през април 2013 г., информира „Скай нюз“. След като излежал половината от присъдата си (зачели му 408 дни под стража), той бил освободен под гаранция. Пуснат е от затвора през декември 2018 г.

Вчера, почти година по-късно, той уби мъж и жена с нож, рани други две жени и мъж, които се възстановяват в болница. Към момента разследващите не разкриват дали убиецът клони към „Ал Кайда“ или т. нар. Ислямска държава.

Вътрешният министър Прити Пател, която е от индийски произход, отказа да коментира появилата се в медиите информация за психопата, който след освобождаването си е носел електронна гривна. „Полицията има нужда от време за разследването, не е правилно да се спекулира“, каза тя.

Премиерът Борис Джонсън беше далеч по-категоричен в изказване преди заседание на правителствения комитет за извънредни ситуации Cobra.

“Аз дълго съм спорил, че е грешка да се позволява на сериозни престъпници, склонни към насилие, да излизат от затвора рано и е много важно да приключим с този навик и да налагаме подходящите присъди за опасни престъпници, особено терористи“, каза Джонсън.

Той уточни, че в следващите дни по улиците ще има повече полицейски патрули, особено в Лондон, където идната седмица има среща на страните от НАТО, която не бе отменена заради кървавия петък.

Един от очевидците на обезвреждането на убиеца минувачи – 24-годишният Джейми Бакхит, разкри пред „Дейли мейл“, че двама от мъжете, които притиснаха убиеца към земята преди намесата на полицията, са бивши затворници. „Онзи тип, който го бе затиснал, каза, че нападателят е бил с него в затвора, явно за тероризъм. Някои от тези, които го пребориха, бяха бивши затворници и са били заедно с него във Фиш Хол“.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар