Каракачанов към полицаите: Момчета, зад вас съм! Вземете всички законови мерки!

Момчета, зад вас съм! Вземете всички законови мерки!

Този призив отправи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по отношение действията на полицията тази вечер, когато вандали ги замерваха с бомбички павета, пейки, столове.

 

Каракачанов подкрепя използването на водно оръдие срещу метежниците, за да спре  агресията им срещу органите на реда.

 

Според МВР случващия се погром в центъра на София е дело на футболни агитки, за чиято организация има информация още от преди четири-пет дни.

Докарването на толкова много бомбички означава подготовка и замислени провокации.

 

Канонада от мощни взривове пред Народното събрание се чуват цяла вечер. 

Бомбите попаднаха сред полицаите, към момента не е ясно дали има ранени служители на реда.

Цяла вечер на протестите взривни вещества и бомби биват хвърляни към полицаите. Около 21 часа настроението на протеста в София ескалира. Протестиращите започнаха да хвърлят бомбички по сградата на бившия Партиен дом, строените жандармеристи вдигнаха щитове и заеха отбранителни позиции. Десетина бомбички гръмнаха в краката на полицаите.

Те извикаха подкрепление и спешно кордонът беше подсилен, като зад тази с жилетки „Антиконфликт“ се наредиха и втори ред полицаи с щитове.

 

Към 23.00 ч. Започна серия от арести на демонстранти. Полицията ги отвежда един по един до ъгъла с бул. „Дондуков“

 

23:11 ч. –  Полицията изтласква протестиращите и отрязва пътя за бягство. Полицаите вече са край фонтана на Президентството. Демонстрантите са притиснати край Археологическия музей.

 

Водното оръдие продължава да стои пред Партийния дом.  Малко преди полицаите да започнат арестите на площада пред Президентството, се чуха възгласи: „Внимание, внимание!“ Виждат се и ранени полицаи. 

 

Униформените извеждат с белезници наред хора от пространството пред Президентството.

От другата страна на площада пред Министерски съвет са се струпали още хора, но те постепенно се разпръскват. 

От СДВР разпространиха ексклузивно видео от бомбените атаки срещу униформените и сградите на властта в центъра на столицата.

„Има доста пострадали полицаи. В момента обобщаваме колко са точно, какво им е състоянието. Всички бяха свидетели на какъв безпрецедентен натиск, на каква атака бяхме подложени“.

Това каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов.  Вследствие на хвърлените по тях самоделни взривни устройства, това не са пиратки, както някои ги изкарват. Те са специално направени бомбички, най-често се използват от футболни фенове по футболни мачове, подчерта главният секретар.  

Това са представители на различни клубове. Ще се въздържа да назовавам към кои принадлежат те. За нас е ясно кои са хората, кой ги организира. Мога да ви кажа, че това е абсолютно режисирано. Това е очаквано. Те имат много добра подготовка, каза Иванов. 

Опитваме се да запазим мира, да се държим по най-добрия начин. Днес всички прекалиха, търсят кръвта, опитват да я получат. Няколко пъти опитахме да предотвратим това, каза още главният секретар на МВР. Меле между полиция и протестиращи, напрежението ескалира НА ЖИВО В палатките наистина има бомби. Ще го докажем със записи. Ще действаме така, както ни позволява закона, съобщи още той. 

Предварителна информация, че се подготвят такива действия имаше – ненапразно предприехме мерки да има засилено присъствие. Но бяха взети мерки да не се влиза в конфликт. Ние не сме стигали до палатките.  Извънредно в БЛИЦ! Складират бомби в палатковите лагери Искам да ви кажа, че слушах така наречените организатори, всички се разграничаваха, но това няма как да стане без тяхно знание. Да не се опитват да заблуждават никой. Не искам да казвам „Отровното трио“, или някой друг – всички, които се мъчат да се причислят към организаторите, това няма как да стане без тяхно знание. 

 

Водното оръдие има за цел да запази живота на полицейските служители и да бъде прекратено грубото нарушение на обществения ред.

 

По добре е да използваме едно водно оръдие, отколкото да рискувам живот на полицаите, и те имат семейства, които ги чакат да се приберат вкъщи. 

 

Очаквайте подробности


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар