Каракачанов: Има положителен ефект от националната информационна кампания „Бъди войник“

Днес е финалът на кампанията „Бъди войник“ за тази година, която ще продължи в различни форми и през следващата, защото виждаме, че от тази кампания има положителен ефект. Показателен за това е фактът, че за първите девет месеца на 2018 г. в Българската армия са постъпили 325 войници, а през тази година за същия период новоназначените войници са почти двойно – 602-ма. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 28 ноември, на последното за тази година събитие от националната кампания „Бъди войник“ в град Велико Търново, съощиха от пресцентъра на МО.

Министър Красимир Каракачанов посочи, че наред с кампанията са предприети и други мерки за попълване на некомплекта като повишаване на заплатите на военнослужещите средно с по 10% за трета поредна година по решение на правителството. „Считам, че трябва да търсим и други форми – работа с подрастващото поколение и въвеждане на военното обучение в по-разширена форма в средните училища“, каза министърът на отбраната и допълни, че се надява с подготвяните промени в закона да се създаде възможност за доброволна военна служба и повече хора да могат да изберат професията на военнослужещия.

Изключителен интерес предизвикаха демонстрациите на военнослужещите от Специалните сили. Те представиха техники по интуитивна стрелба с маркиращи боеприпаси и военни ръкопашни техники. Командосите показаха действия при акция за неутрализиране на терористи и освобождаване на заложник. Атрактивни бяха и демонстрациите с оръжие на курсантите от Националния военен университет, които спечелиха аплодисментите на младите хора.

В събитието от кампанията със свои информационни щандове участваха Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Специалните сили, Централното военно окръжие, Националната гвардейска част, Служба „Военна полиция“. Събитието завърши с концерт-спектакъл на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Гвардейския представителен духов оркестър.

На заключителното за тази година събитие от кампанията „Бъди войник“ в гр. Велико Търново присъстваха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, директорът на служба „Военна полиция“ бригаден генерал Борислав Сертов, началникът на НВУ полковник Иван Маламов, кметът на Община Велико Търново Даниел Панов, командири на военни формирования, народни представители от региона, представители на местната и областната администрация и ветерани.

След концерта в 20.30 ч. гражданите и гостите на старопрестолния град ще имат възможност да наблюдават спектакъла „Царевград Търнов – звук и светлина“, който се излъчва с любезното съдействие на Община Велико Търново по повод края на кампанията „Бъди войник“ за тази година.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар