Каракачанов за блокираните преговори на Скопие за ЕС: България защити националното си достойнство

България защити своето национално достойнство – така вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов коментира пред БНТ отказа на страната ни да подкрепи Република Северна Македония за започване на преговорен процес за членство в ЕС.

„България потвърди своята позиция, че не приема преговорната рамка, предложена от председателстващия, защото проблемите със Северна Македония не са изчистени – това, което се очакваше и което е правилната българска позиция. Даваме шанс на колегите в Северна Македония през следващите месеци да коригират своята позиция и да седнат на масата на преговорите, със сериозни намерения, а не само с намерение да минат между капките. България защити своето национално достойнство, защити своята история и достойнството на българските граждани.

Всеки един, който иска да дойде в нашата централа, може да го направи по културния и цивилизования начин. Всеки, който смята, че може да го направи насила, ще срещне съответното противопоставяне. Така вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов коментира случилото се снощи пред централата на ВМРО.

„Частната собственост е неприкосновена. И ако някой мисли, че може да ходи да вандалства, да чупи, да троши, да хвърля запалителни факли, поне в конкретния случай, е сбъркал адреса. Няма да позволим някой, който си мисли, че има право да унищожава чужда собственост, че има право да нахлува без покана, където иска и когато си иска, подобни хора ще срещат нашия отпор“, допълни Каракачанов.

Каракачанов коментира и появата на видеото, в което се вижда, че евродепутатът Ангел Джамбазки замеря част от протестиращите с пиратки и че ги залива с вода.

„Преди това има друго видео, ако не сте го видели, ще го изпратим“, каза лидерът на ВМРО.

„Първо не мога да кажа, че това са протестиращи. Там имаше много интересни персони в тази агитка. Встрани от тази агитка стоеше една друга персона на един голям кандидат за нов политик, така че според мен това е една умишлено търсена провокация. Това не са протестиращите, които протестираха лятото. Може да е имало някой от присъстващите на протестите, но вътре присъстваха политически лидери, политическа телевизия, които откровено търсеха провокацията. На това видео се вижда как един от тази група многократно удря вратата, докато счупва прозореца. След това се вижда как се хвърлят вътре във фоаЙети на сградата, където има всякакви материали, запалителни факли и бомбички и чак след това следва отпорът на нашите хора“, заяви Каракачанов.

„Имат късмет, че аз не съм бил там. Ако бях там, нямаше да има само водни струи, повярвайте ми. Не може някой да си мисли, че може да чупи, да троши и да прави, каквото си иска. Ние сме или законова държава, или гражданите имат право да се самозащитават.

Какво очакваха, да ги посрещнем с баница? И да им занесем тубата с бензин да запалят сградата? В същото време в тази сграда имаше 30 деца и техните родители, които бяха на репетиция по народни танци на втория етаж, един етаж над вандалите. Тези деца трябваше да стоят до 10 часа вечерта. Вътре има офиси, има живи хора. Така че тези хора явно търсеха провокация и намериха отговора, който заслужават. Ако искат да опитат пак“, заяви Красимир Каракачанов.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар