Как парфюмите могат да променят настроението ви

Парфюмите имат качество, което ги прави повече от просто приятен аромат, който ни заобикаля. Според експерти, уханията могат да повлияват на настроението и да подобрят психичното здраве. Избирайки правилните съставки за вашия парфюм можете позитивно да повлияете на деня си. Не вярвате? Уверете се сами.

 

Научната гледна точка

Способността на ароматите да ви отвеждат на различни места, да връщат спомени и да ви карат да усещате някого до себе си, без той да е наблизо, в голяма степен се дължи на асоциацията. Точно, както всеки път, когато усетите аромат на прясно изпечен кекс се пренасяте на гости при баба. Чрез проучване се установява също, че някои аромати са в състояние действително да повлияят на настроението, предизвиквайки мускулно-релаксиращ ефект.

 

Аромати, които носят усещане за увереност

Увереността е чудесно качество – да се чувствате отлично в собствената си кожа и да харесвате личността, която сте, може да ви послужи в различни ситуации и носи равновесие в ежедневието. Нотките, свързващи се с увереност, са главно силни и безкомпромисни. Розов пипер, комбинация от цитрусови плодове, чувствено сандалово дърво – всички те проправят път на ума към усещане за удовлетвореност. Такъв парфюм може да ви връща обратно в релси, всеки път щом загубите дори малка част от своя баланс.

Аромати, които носят спокойствие

Нека признаем, всеки от нас има нужда от време за релаксация. Време, в което да забави напрегнатото и забързано ежедневие и да се потопи в дълбините на спокойствието. Лавандула и ветивер се крият в някои мъжки парфюми неслучайно – те обгръщат в спокойствие и уравновесеност. Друг начин да разтоварите след тежък работен ден е да добавите няколко капки етерично масло от лавандула, мента или лайка във ваната си.

 

Знаете ли, че много брандове използват влиянието на ароматите, за да “контролират” как се чувствате, докато пазарувате в техните обекти? Някои избират ефекта на спокойствие, други – на вълнение, а трети ви предизвикват да сте по-енергични и активно да разглеждате предложенията им.

Аромати, които ви правят по-привлекателни

Ако искате да се харесате на някого, потърсете парфюм, който се отличава с опияняващи, екзотични аромати като пачули, кедър, уд или мускус. Те носят усещане за топлина и придават на отсрещните сигнал, че сте отворени за комуникация.

 

Някои мъжки аромати, включващи в основата си уд, са силно привличащи и спокойно могат да бъдат носени и от дамите.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар