Как да се справим с лошото храносмилане?

“Къркоренето” в стомаха след обилно хранене, диария преди тържествено събитие, запек по време на пътуване: тези, които страдат от стомашно-чревни проблеми, знаят за тези мъчнотии. Ето няколко ефективни съвета в такива случаи:

1. Движете се повече

Продължителното седене е отрова за храносмилането. Когато ходите, плувате или карате колело, стомахът се “масажира“ с леки движения. Това допринася за нормалната дефекация и храносмилането.

2. Използвайте билки и подправки

Етеричните масла от джинджифил, кимион, анасон и копър правят мазните храни по-лесно смилаеми. Горчивите вещества, съдържащи се в руколата и артишока, допринасят за образуването на храносмилателни сокове, така че дори тежките храни се усвояват по-бързо. От своя страна, картофът свързва излишната стомашна киселина – т.е. предотвратява киселините.

3. Откриване на непоносимост

Страдате ли редовно от лошо храносмилане, дори ако спазвате здравословна и балансирана диета? Зад това може да се крие проблем, наречен непоносимост към храна. Има например хора с чувствителност към пшеницата или хистамина (включително в червеното вино, узрялото сирене, салама). Ако си водите дневник на храните, в който да си записвате симптомите и консумираните продукти, това ще ви помогне да откриете дали имате непоносимост към определени храни.

4. Отделете време за ядене

Важно е правилото: дъвчете бавно и продължително всяка хапка от храната. Тъй като здравословното храносмилане започва още в устата. Колкото по-старателно дъвчем, толкова повече слюнка се образува – тя започва да разгражда храната, облекчавайки част от работата на стомаха и червата.

Милена ВАСИЛЕВА

Твоят коментар