Как да се пазим от енергийните вампири?

Някои хора вярват сляпо в тях, други ги отричат с присмех. Но и най-големите скептици от време на време усещат как… някой сякаш изпива силите им. Естествено, не в буквалния, а в преносния смисъл на думата, пише Actualno.com.

Прави го вечно недоволната свекърва (или тъща), злобната съседка от долния етаж, проклетият шеф, дори някоя случайна продавачка в магазина. Лошата новина е очевидна: обкръжени сме от енергийни вампири.

Добрата: има начин да се предпазим от тях!

Още в древността хората са били наясно със заплахата, която представляват психологическите кръвопийци. В библията се разказва как цар Давид поддържал жизнеността си до преклонна възраст, като се обкръжавал с невръстни робини. И в по-ново време личности с голяма власт, прибягвали до подобни методи – през последните години от живота си Мао Дзедун не се разделя с цяла свита от 10-12 годишни момиченца.

Енергийните вампири са най-различни и са добре прикрити. Има и такива, които ни фиксират злобно из под вежди, докато изчерпят и последните ни сили. Други обаче могат да ни гледат невинно и плахо да молят “Помогни ми!”.

И тогава ние зарязваме собствените си ангажименти и изслушваме личните им проблеми, вършим нещо вместо тях, даваме пари назаем. След това идва пълното опустошение – физическо и духовно.

Този тип хора се променят и приспособяват по-добре от хамелеоните. Използват деликатни, ненатрапчиви методи и така ни превръщат в техни длъжници за вечни времена. Те са много ловки. Хванат ли веднъж на въдицата си, откачане няма.

Жертвата им ще продължи да ги захранва д физическа и душевна енергия, докато я изцедят напълно. След това се насочват към нов “донор”. Тези хора засягат най-уязвимите ви струни, осигурявайки си успешна кариера, завидно здраве, семейно щастие – все за ваша сметка.

Възползват се от чувството ви за отговорност и пируват с добротата ви. Шефовете-вампири обиждат подчинените си с удоволствие, побъркват целия колектив и му отнемат дори най-малкото желание да свърши нещо както трябва.

Да влизаме в конфликт с тях обаче е безмислено, защото така само ги зареждате с енергията си.

Психотерапевтите съветват жертвите да се държат не така, както се очаква от тях т.е. да реагират бурно на проявената грубост, а просто да се усмихнат и да споменат нещо за времето например. Това може да извади от релси крадеца на енергия и той сам да се откаже.

В момента, в който вампирът почувства, че се измъквате от лапите му може да покаже лицемерно страдание, потиснатост или пък да покаже истинското си лице – злобно и кръвожадно.

Точно в този момент и вие ще почувствате облекчение в душата си. Веднага след това чудовището ще изгуби интерес към вас и ще започне да си търси друга плячка. За жалост – ще намери!

Източник: Actualno.com

Твоят коментар