Каква е формулата за успеха на две фирми – „М-форма“ ЕООД и „Тера Корп“ ЕООД?

Финансов възход чрез сделки за милиони с държавни и общински институции и скрити машинации с акциза и ДДС- това е формулата за успеха на две фирми „М-форма“ ЕООД и „Тера Корп“ ЕООД. Те имат привилегията да снабдяват с гориво кметства, болници, училища и за по-малко от четири години вече може да се говори, че са се превърнали в монополисти на пазара.

 

Кой стои зад търговския възход на „М-форма“ ЕООД и „Тера Корп“ ЕООД? И каква е причината точно те да са предпочитани са зареждане на учрежденията с гориво?

Общите моменти са много – и двете фирми ползват един и същи адрес, снабдяват масирано държавни и общински институции с гориво за отопление и всички продажби минават по една и съща схема през Софийска стокова борса АД. Сред ВИП клиентите на двете никому неизвестни фирми попадат такива институции като ТД на НАП (Велико Търново); Висшия съдебен съвет (ВСС); ТД на НАП (София); МБАЛ „Лозенец“ ЕАД (известна като Правителствена болница); Мини „Марица-Изток“ ЕАД; ВИК – Бургас; Държавна агенция за бежанците към Министерски съвет; общините: Шабла, Харманли, Видин, Троян, Белене Борован, Родопи, Якоруда, Брезово, Гоце Делчев и Дряново; Агенция за социално подпомагане – Хасково; Градско ученическо общежитие – Видин; средно училище „Св.св. Кирил и Методий“ (Видин); средно училище „Гео Милев“ (Трън); Професионална гимназия по туризъм (Панагюрище); РД Социално подпомагане (Стара Загора).

Общата стойност на сделките в периода 2017-2020 година е за колосалната сума от 8 002 974 лева. А само за изминалата 2020 година сумата е 4 924 167 лева. Очевидно е, че двете дружества преживяват бурен възход за броени месеци и рязко започват да реализират сериозни печалби именно в разгара на ковид-кризата. Интересен момент е клауза в договорите, че имат право да увеличават цените спрямо борсовите.

„Тера Корп“ ЕООД е с едноличен собственик на капитала и управител Димитър Валентинов Тупаров. От 2012 до 2018 година „Тера КОРП“ е едноличен собственик на втората фирма по веригата „М-форма“ ЕООД. В момента едноличен собственик на капитала и управител на „М-форма ЕООД“ е Марияна Жекова Манолова. От Търговския регистър е видно, че седалището и адрес на управление на фирмата е на адрес бул. „Петко Р. Славейков“ № 6, но подаденият адрес за кореспонденция е ул. „Бачо Киро“ №.49. Към днешна дата Манолова е управител на няколко фирми и член на съвета на директорите на „Стримон САП“ ЕООД.

Голямо журналистическо разследване на в. „Капитал“ (август 2020) разкри, че през годините собствеността на „Тера КОРП“ се е променяла няколко пъти, като собственик й е бил Янко Стоименов. След това собствеността преминава в ръцете на Димитър Тупаров. Той е имал три бензиностанции, две от които франчайз от „Петрол“. От съдебни решения се вижда, че през 2013 г. Държавна агенция за метрологичен и технически надзор прави проверки на качеството на горивото, продавано на бензиностанции на фирмата, като констатира нарушения и глобява фирмата, тъй като горивото, продавано там, не е отговаряло на стандартите за качество. От източник в съдебната власт „Капитал“ научава, че през 2017 г. Софийска градска прокуратура е поискала разкриване на данъчна и осигурителна тайна за „Тера КОРП“.

Според запознати един от начините за ощетяване на държавния бюджет при доставките на горива е машинации с акциза и ДДС. Така например при доставки на дизелово гориво се изписва като тежко. Акцизът на тежкото гориво е 400 лева на 1230 литра, а на дизеловото 636 лева на 1000 литра. Доставя се дизел, но се изписва като тежко гориво. Печалбите от разликата са колосални. Ако някъде има подобна схема, то става въпрос за тежка кражба от държавата.

Съвпаденията между фирмите са повече от очевадни – занимават се с едно и също нещо (продават гориво на държавни и общински структури), печелят по един и същи модел (през фондова борса), за последната година с нечия благословия върху тях се е изсипал рогът на изобилието като се превръщат в бавен монополист в този сегмент и последното съвпадние –работят от един същ адрес с преливаща се собственост. Интересно е, че точно на същия адрес оперират множество свързани фирми – ул. „Бачо Киро“ № 49.

Странно съвпадение ли е, че фирмите на въпросния адрес са обслужвани от общ счетоводител? Може ли да става въпрос за търговия с влияние? За корупционни практики с които се обързват мрежа от училища, болници, ВИК дружества, държавни фирми, данъчни и социални служби, общини? Има ли злоупотреби с акциз и ДДС? Доставяни ли са различни обекти по-малко от изписаните по документи количества? Не е ли съмнително за прокуратурата и данъчните власти толкова рязкото забогатяване и обвързване на две свързани фирми с държавни структури?


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар