И Полша заплаши да наложи вето на европейския бюджет заради върховенството на закона

Полският премиер Матеуш Моравецки изпрати писмо до институции на ЕС, заплашвайки да наложи вето на бюджета за 2021-2027 г., ако бъде включено условие достъпът до европейски фондове да зависи от спазването на върховенството на закона от страна на съответните правителства, предават Ройтерс и БТА.

Писмото е подобно на друго, изпратено преди дни от унгарския премиер Виктор Орбан. То беше адресирано до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до германското ротационно председателство на ЕС.

Говорител на ЕК потвърди, че такова писмо е получено.

Както Полша, така и Унгария са обект на европейски процедури за подкопаване на независимостта на съдебната система, медиите и неправителствените организации. След обвързването на превода на фондове със зачитането на върховенството на закона двете страни рискуват да загубят милиарди евро финансиране от ЕС.

Европейският съвет заяви по-рано, че е постигнато предварително споразумение между Германия, която ротационно председателства ЕС, и Европейския парламент за седемгодишния бюджет от 1,1 трилиона евро, както и пакет за облекчаване на последиците от коронавируса от 750 милиарда евро.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар