Испания и Великобритания постигнаха „принципно споразумение“ за Гибралтар

Испания и Великобритания постигнаха днес „принципно споразумение“ за Гибралтар, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Новината бе обявена от испанската министърка на външните работи Аранча Гонсалес Лая броени часове преди Брекзит официално да стане факт в полунощ (1 ч. българско време утре). Тя съобщи, че Гибралтар ще стане част от Шенгенското пространство за свободно движение.

Окончателното споразумение между Мадрид и Лондон ще бъде договорено до шест месеца. Дотогава Испания ще работи с граничната агенция на ЕС Фронтекс по прилагането на шенгенските правила в пристанището и на летището на Гибралтар.

Така бе избегната опасността от „твърда граница“ между британския анклав в южния край на Пиренейския полуостров и членуващата в Европейския съюз Испания. В резултат режимът на свободно движение между тях ще бъде запазен.

Около 15 хиляди души пътуват всеки ден от Испания, за да работят в Гибралтар, който е с население от 32 хиляди души.

Пристанището на британската територия посреща всяка година 10 милиона туристи – сектор, на който се пада дял от приблизително една четвърт от нейната икономика, отбелязва Ройтерс.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар