„Ислямска държава“ пое отговорност за нападението във Виена

Групировката „Ислямска държава“ пое отговорност за смъртоносната стрелба във Виена в понеделник, се казва в изявление на групировката по каналите на „Телеграм“, предава AFP, цитирана от „Фокус“.

В изявлението се посочва, че „войникът на халифата“ е отговорен за нападението в понеделник вечерта в австрийската столица, при което загинаха четирима души.

В отделно изявление, придружено от снимка на въоръжения нападател, пропагандното подразделение на „Ислямска държава“ Amaq говори за „атака с оръжие вчера (понеделник) от боец на Ислямска държава във град Виена“.

 

Междувременно от полицията съобщиха, че във връзка с джихадсткото нападение в австрийската столица са арестувани двама швейцарци, на 18 и 24 години. Те са били задържани във вторник следобед във Винтертур, близо до Цюрих в Северна Швейцария.

Операцията е била координирана с австрийските власти. Връзката на задържаните с предполагаемия извършител на атаката се разследва от компетентните власти, посочи в комюнике полицията в кантон Цюрих. В операцията са участвали служители на федералната полиция, на полицията в кантон Цюрих и на тази в град Винтертур.

До момента във връзка с атентата в Австрия са арестувани най-малко 14 души след акции по претърсването на 18 адреса.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар