Искрите в българо-македонска комисия се пренесоха в БНТ. Няма съгласие за учебниците

Искрите в българо-македонска комисия се пренесоха в БНТ. Съседските учени оспорват дори Договора за приятелство и добросъседство между двете страни.

Нов кръг преговори между членовете на смесената българо-македонска комисия започнаха в София. Остава ли личността на Гоце Делчев спорна тема и ще бъде ли постигнат консенсус по останалите различия – за това спориха съпредседателите на комисията проф. Ангел Димитров и проф. Драги Георгиев, които гостуваха в студиото на „Още от деня“ НА БНТ.

Основната тема на днешното заседание е била за съдържанието на учебниците по история в двете страни, като все още не се е стигнало до общо съгласие.

Има сериозно разминаване с нашите колеги във формулировката на договора, че имаме обща история. Не виждам как ще постигнем съгласие за учебниците от двете страни, подчерта проф. Ангел Димитров.

Съпредседателят на комисията от македонска страна проф. Драги Георгиев също обясни, че има сериозни разминавания.

„Когато говорим за Средновековието голямото несъгласие на нашите колеги е, че след 9-ти век в Северна Македония се формира българската народност. Те не искат да приемат нашата гледна точка, въпреки, че е достатъчно аргументирана и приета от учените в света. Общата история е обща, защото имаме една държава, формиране на народ, обща култура и общи представи за формирането на тази общност. С Османската империя също имаме живот в една държава, но тя е по-скоро споделена история, защото не участваме заедно в управлението ѝ“, утовни проф. Димитров.

Той отбеляза със съжаление, че работата на комисията не се развива спрямо желаното още от началото на сформирането ѝ. „От лятото, обаче имаме едно явно нежелание да се работи по-активно. До края на тази година трябва да постигнем някакво съгласие по общата ни история, а още не сме стигнали до личността на Гоце Делчев и съвременната история“, разкри историкът.

Проф. Димитров изтъкна, че не е редно именно историците да пресичат опитите за помиряване на ръководствата на двете държави. Затова трябва да се постараем да стигнем до консенсус по спорните въпроси.

Македонският историк бе категоричен, че личността на Гоце Делчев не трябва да се разглежда като само на едната или другата държава. Той не скри раздразнението си от думите на колегата му, че лично Гоце Делчев,а и неговите близки се определят като българи.

Срещата е девета поред и е продължение на тази, която се състоя в Охрид, където бяха обсъдени забележките за учебниците по история и препоръки как да се подобрят същите.

Това е шесто и последно заседание на комисията за тази година. Досега Съвместната комисия проведе осем заседания и препоръча на правителствата на двете държави съвместните чествания на Св. Св. Кирил и Методий, Св. Климент, Св. Наум и Цар Самуил, както и препоръки за подобряване на учебниците по история за шести клас в Република Северна Македония и пети клас в Република България, свързани с античния период от миналото.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар