Искат да забранят на Тръмп да влиза във Великобритания след края на президентството му

Шотландският министър на правосъдието Хамза Юсаф предложи на британския вътрешен министър Прити Пател да забрани влизането на Доналд Тръмп в страната, след като той напусне Белия дом на 20 януари, когато трябва да предаде властта на Джо Байдън. Той представи такава инициатива в четвъртък, коментирайки вълненията в САЩ, които доведоха до щурм на сградата на Конгреса, пише Daily Record, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Ако Тръмп се опита да дойде във Великобритания след напускането на президентския пост, министърът на вътрешните работи трябва сериозно да обмисли възможността да му откаже влизането. Пател има пълната власт да действа по този начин, ако идването на пристигащо лице не е в обществен интерес“, написа Юсаф в „Туитър“. Той подчерта, че причината за подобен апел до министъра на вътрешните работи са изявленията на настоящия американски лидер, които според него допринасят за нарастването на насилието.

Безредиците в САЩ избухнаха в сряда, след като привържениците на Тръмп щурмуваха Конгреса. В крайна сметка протестиращите успяха да влязат в сградата, в резултат на което конгресмените и сенаторите трябваше спешно да бъдат евакуирани. По време на сблъсъците в Капитолия четирима души бяха убити. Впоследствие заседанието на Конгреса сбе възобновено и законодателите одобриха резултатите от президентските избори, спечелени от демократа Джо Байдън.

В Шотландия Тръмп има два голф клуба – единият от тях, открит през 2012 г., се намира в село Балмеди, северно от град Абърдийн. Вторият, базиран в Tърнбъри, в югозападната част на Шотландия, е придобит през 2014 г. за 60 милиона долара от Leisurecorp, със седалище в Обединените арабски емирства. Тръмп обмисля да пътува до Шотландия, за да играе голф по време на церемонията по встъпването в длъжност на Байдън на 20 януари, както по-рано съобщиха редица американски медии.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар