Ирански военни сили в Сирия бяха атакувани чрез „неидентифицирани“ въздушни удари

Ирански военни сили в сирийския град Абу Камал в провинция Дейр ез-Зор бяха атакувани във вторник от „неидентифициран самолет“ във вторник, съобщи Сирийската обсерватория за правата на човека, цитирана от БНР. При атака бяха ударени и други проирански сили.

Град Абу Камал е на около 10 километра източно от сирийско-иракската граница.

Атаката идва, след като САЩ заявиха, че Иран най-вероятно стои зад дрон атаката срещу петролни съоръжения на компанията „Сауди Арамко“ (Saudi Aramco).
Само преди часове обаче американският президент Доналд Тръмп посочи, че Съединените щати не искат война с Иран и че ще отнеме време преди Вашингтон да отговори, тъй като на Саудитска Арабия е необходимо допълнително разследване на въздушната атака през уикенда, която доведе до драстично намаляване наполовина на петролното производство в кралството и до шоков ръст с близо 15% на цените на черното злато на световните стокови борси по време на търговията в понеделник.

Междувременно Рияд потвърди, че оръжията, използвани при нападението на петролната инфраструктура, са ирански, но отбеляза, че не може да се определи с абсолютна сигурност, че Техеран стои зад самите атаки.

Проиранските йеменски бунтовници хуси поеха отговорност за атаките с дронове над две големи петролни рафинерии на Саудитска Арабия.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар