Израел връща отново национална карантина от 18 септември

От петък 18 септември в Израел се въвежда 3-седмична общонационална карантина заради коронавирусната епидемия.

 

Израел стана първата в света страна, върнала триседмична национална карантина в Израел в опит да овладее коронавирусната пандемия.

Заплахата от нова блокада тегнеше от месеци, след неконтролируемо увеличение на новите случаи. Страната, давана за пример за бърза реакция в началото на пандемията, увеличи в пъти заразените за последните няколко месеца и те наближават 160 хил. души при едва 8.8 млн. население. Повод за въвеждането сега стана опасността от струпвания около предстоящите празници.

Мерките, одобрени вчера на редовното правителствено заседание часове преди премиерът Бенямин Нетаняху да замине за Съединените щати, се приемат в момент на дълбока рецесия заради коронавирусната криза – в голяма степен отприщена от предишната блокада – и протести срещу властта. Нетаняху увери, че разбира колко болезнени могат да бъдат новите ограничения, но добави, че „това е цената, която трябва да платим всички“.

Какво няма да работи

Датата за началото на мерките, 18 октомври, съвпада с еврейската Нова година (Рош Хашана), която започва да се отбелязва от вечерта. Няколко часа преди това, в 14 ч., влизат в сила:

– ограничение за отдалечаване на повече от 500 м от домовете;

– затварят ресторанти и места за отдих;

– няма да работят частните фирми, ако не спазват определени протоколи и дейността им не е „крайно необходима“;

– забраняват се събирания на закрито на повече от 10 души, а на открито – на повече от 20;

– затварят училищата за поне 2 седмици, а броят на заразените впоследствие ще бъде решаващ за подновяването на дейност;

– допуска се и постепенно разхлабване на блокадата при забавяне на заразата;

Ще продължат да работят хранителните магазини и аптеките. Държавният сектор ще работи, но в ограничен формат.

Част от списъка се появи в профила на израелското посолство в София във „Фейсбук“. Посолството отбелязва, че още няма финално решение за затварянето на летище „Бен Гурион“ в Тел Авив. То предстои след среща на транспортния министър Мири Регев с комитет от експерти в понеделник.

Връзка за български граждани

Посолството уточнява, че българският посланик в Израел Румяна Бъчварова и нейният екип остават на разположение на всички наши сънародници. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тел Авив на следните телефони:

+97237292144; +97237292155; +97236961372,
както и на спешните телефони: +972547640089 и +972545954379.

Консулската служба ще обслужва граждани по телефона.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар