Издъхна спътницата на Ванга. Светла й памет!

На 92-годишна възраст почина баба Витка Петревска, помощница и спътница на пророчицата Ванга до последния й миг. Баба Витка беше една обикновена жена, която по необикновен начин е била избрана от Ванга, за своя дългогодишна спътница и помощница, в житейския им път.

Така, както покойната вече, баба Мария Крушимикова се е грижела за Преподобна Стойна, така и Витка Петревска се е грижела, за пророчицата Ванга.
„Железни обувки съм обула. за да те доведа тук при мен“, и е казвала баба Ванга. Витка Петревска е родена в петричкото село Първомай. Двете се запознават през 1965 г. когато Витка разбира, че сина й, още много малък е болен от детски паралич. Отишла за помощ при Ванга и до 1985 често се виждали. Когато Ванга разбрала, че съпругът на Витка е починал, сама пожелала и я помолила да дойде да живее при нея. Витка спазва обещанието си, защото синът й вече е проходил и двете заживяват заедно и остават неразделни до смъртта на пророчицата.

Неотстъпно е до леглото на пророчицата ден и нощ, когато тя вече е тежко болна
„Витке, в болница ако ме вкарат, жива нема да излеза“. Така й казва, когато Ванга вече я вдигат с линейка за Правителствена болница в София. Витка и Нешка Робева са единствените, които затварят очите на пророчицата в болницата.

Най-близката приятелка на баба Ванга до последно запази заръката й да не споделя нищо от личния й живот. Баба Витка Петревска е от петричкото село Първомай. На достолепна възраст тя не пожела да коментира нито един от многото пророчества, на които тя е ставала свидетел. За това пък петричани винаги ще я помнят, като жената, която готвеше гозбите, с които баба Ванга посрещаше близки и приятели в малката къщичка на Рупите. Освен това тя плетеше и се грижеше за хигиената на къщата и переше: „Плетеше всяка свободна минута. Десетки жилетки е изплела, сама развличаше и правеше преждата“, казват за нея с умиление петричани.

Витка бе виртуоз на кисело зеле със свинско и баниците, с които Ванга черпеше за празниците, казват близките до пророчицата. Правеше вкусни баници както със сирене, така и сладки баници с тиква. Грижеше се и за чистотата на двора и пред двете къщи – в Петрич и на Рупите, където през годините петричката гледарица посрещаше хиляди хора от цял свят, потърсили помощ от съветите й. Ванга познаваше, както доброто, така и не съвсем доброто бъдеще на всеки от хората потърсили помощта й. От 1985 година Витка посрещаше и изпращаше както видни личности, така и обикновени хора. Била е свидетел на всички срещи и предсказания за хората, като никога, никъде и нищо не е разказвала навън. /монитор

Твоят коментар