Иде лошо време! Чакат ни силни дъждове и гръмотевици

За 18 области е в сила оранжев код за обилни валежи и гръмотевици на 14 юли, за 8 ще важи жълт код. Това сочи справка на Агенция „Фокус“ на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Оранжевият код ще бъде в сила за областите: Благоевград, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пловдив, Пазарджик, Перник, София – град, София – област, Сливен, Смолян, Стара Загора, Хасково, Ямбол.

Прогнозата на синоптиците е, че през следващите 24 часа сумарното количество на валежите ще е между 35 и 60 л/кв.м. Ще има гръмотевични бури. Има условия и за градушки. Оранжевият код означава, че времето е опасно.

При оранжев код се препоръчва на хората да се предпазят. При този код са възможни наводнения на имоти и в транспортната мрежа, както и прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. Възможно е да се наложи частична евакуация. При този код е в сила опасност при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг.

Жълт код ще важи за областите: Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Разград, Русе, Търговище, Шумен. Очакваните количества валежи за следващите 24 часа ще бъде между 20-30 л/кв.м.

При жълт код са възможни малко на брой локални наводнения. Възможно е да се наложи прекъсване на дейности на открито. При този код също са възможни затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг.

Най-много валежи за последните 12 часа са паднали в Кърджали, където са отчетени 19 л/кв. м. Информацията за валежите е за последните 12 часа към 21.00 ч.

9 л/кв. м са регистрираните количества валежи на връх Рожен, 2 л/кв. м са отчетени в Монтана, 1 л/кв. м на връх Мусала, в Сандански и в Хасково. В Благоевград количествата валежи са 0.4 л/кв. м.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар