Иво Христов: Управляващите могат да употребят данните от карантината за свои властови нужди

Връзката между COVID и демокрацията става все по-очевидна, за съжаление проблемите с българската демокрация датират отпреди кризата с коронавируса.

 

Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Иво Христов, евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

„Едно форсмажорно събитие, като тази криза, става претекст за въвеждане на извънредни мерки, които всяко изкушено от диктатуриални стремления правителство сезира, за да удължи във времето. Затова и тази резолюция на ЕП призовава извънредните правомощия да бъдат подложени на допълнителен контрол – парламентарен и съдебен, за да не бъдат използвани като претекст за трайни промени в баланса на правомощията, тъй като те рискуват да останат в националната нормативна уредба и след вдигането на извънредното положение“, обясни той.

Иво Христов даде пример с народните представители от БСП, които сезираха Конституционния съд и той обяви за противоконституционни разпоредбите в Закона за електронните съобщения, които позволяват на МВР да проследява карантинирани лица.

Когато изпълнителната власт може от една страна да карантинира, а от друга – да проследява карантинираните, тя има твърде много оръжия, обясни той.

Ако тази ситуация трае във времето, тя може да ги употреби не само за овладяване на пандемията, а и за свои властови нужди, добави евродепутатът.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар