Иван Кръстев: Българско вето на преговорите на РС Македония за ЕС би било абсурдно

Не очаквам България да блокира тези преговори. Европейската интеграция на Западните Балкани е стратегически важна за България. Нещо повече – именно в рамките на българското председателство тя се наложи като приоритет за Брюксел. В този смисъл българско вето би било абсурдно. Просто ще изглеждаме смешни.

Това коментира политологът Иван Кръстев* пред „Дневник“.

До вчера сме се борили за отварянето на ЕС за Северна Македония, днес искаме да ги спрем. Не че не се случват абсурдни неща, но съм убеден, че нито правителството, нито президентът биха допуснали България да се окаже в ситуация на тотална изолация в рамките на ЕС, аргументира се Кръстев.

Що се отнася до обръщението на българските учени, той изтъква, че не е историк, но мисли обръщението за него важно, защото показва, че историческите спорове не са и не трябва да бъдат спорове между държави, те са спорове между историци. И защото Европа няма как да ни разбере, ако позицията ни е, че всички нации в Европа са „естествени“, а само „македонската“ е изкуствена и че само македонците в Европа не знаят на какъв език говорят.

Започването на преговори между ЕС и Северна Македония не означава, че България приема тезите на Скопие. Просто Брюксел не може да замени нуждата от сериозна историческа наука, казва още Иван Кръстев.

 

Епицентър. бг припомня:
Осем задължителни условия да постави София на Скопие, преди да одобри присъединяването на Северна Македония към ЕС. Това предлагат учените от Македонския научен институт. Те се обявиха категорично против предварителна безусловна подкрепа и изразиха опасения, че ако решаването на спорните въпроси бъде отложено, няма да получим разбиране в рамките на ЕС, като българската позиция ще бъде пренебрегвана от страните членки.

 

Затова те настояват спешно българското правителство да постави конкретни задължителни условия на Северна Македония:
– да се признаят българските корени на мнозинството от населението в историко-географската област Македония, включително и в пределите на днешната република Северна Македония;
– да се осъдят политическите убийства и жестокостите срещу българите, извършени след 1944 г;
– да се променят учебниците и помагалата, в които историческата истина за българите в Македония е подменена;
– да се отстранят надписите върху паметници, музейни експонати и др., с подчертано антибългарско и обидно съдържание;
– да се преосмислят националните празници, насочени неправомерно срещу българите и българската държава; – да се преустанови езика на омразата към българите в медиите;
– да се признае, че официалният език според конституцията на Северна Македония е формиран на основата на български говори;
– да се предоставят граждански и политически права на българите, еднакви с правата на другите етноси в Северна Македония, с включването им в Конституцията.

До този момент, с единични изключения, липсват признаци за реално признаване на българското културно-историческо наследство в Македония, констатира МНИ.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар