Иван Гранитски: Авантюристично е да се сменя лидерът на БСП преди местните избори

– Господин Гранитски, какво е мнението ви за случващото се в БСП, за вътрешните спорове в партията?

– Всеки спор, който е продуктивен, води до разговор за бъдещето и за добри бъдещи резултати, е полезен. Вредни са безсмислените дрязги, хули и лични препирни, при които се казва, че лоши неща се случват в левицата, но да се надяваме, че разумът и трезвата преценка ще надделеят и ще се вземат разумни решения на конгреса в неделя.

– Как оценявате Корнелия Нинова като политик и лидер? Какво успя да свърши тя и какво не можа за тези 3 години?

– Доста работи се подобриха в положителен план. Преди всичко виждаме, че Корнелия Нинова се опитва да извади БСП от една задънена улица, в която бе вкарана от предишното управление, главно на Сергей Станишев, заради грешно избрания либерален и социално-либерален модел. Това поначало е политика на ПЕС и лично убеждение на Станишев и поради тази причина за тези години, той бидейки начело на БСП, партията постоянно губеше позиции и намаляваше своето влияние в България, главно заради отказа от защита на националните интереси и националния суверенитет. Разбира се, и подкрепата на богохулната Истанбулска конвенция, и други подобни фундаментални грешки.

И аз затова мисля, че Корнелия Нинова постъпи правилно, като започна да връща БСП към националните й корени, към защита на националните приоритети, цели, принципи и идеали. Разбира се, има и редица грешки, но трябва да се каже, че тя нямаше един сериозен и хомогенен екип, имаше постоянно вътрешна съпротива от отделни личности, които, общо взето, бойкотираха нейните действия. При всички случаи обаче, макар и жена, тя показа характер и гръбнак. Според мен най-важното за политическия лидер е водачът да има характер и гръбнак.

– Споменахте Истанбулската конвенция, председателят на ПЕС Сергей Станишев заяви, че не е възможно един социалист да има консервативни възгледи, включително по проблемите на обществения морал. Как бихте коментирали това, нима не може социалистическата идея да се свърже с традицията, с общоприетия морал, с християнството, с патриотизма?

-България е част от православната цивилизация, ние сме православни християни, Европа е християнски континент, част от християнската цивилизация, и не само заплахата от Истанбулската конвенция ерозира традиционните ценности на Европа. Неслучайно огромното мнозинство от хората у нас се противопоставиха категорично на Истанбулската конвенция, не само православната църква, но и католици, мюсюлмани. Всички видяха фундаменталната заплаха за християнската цивилизация.

Вторият проблем, който не се оценява адекватно от ръководството на ПЕС и в случая от Станишев, е мигрантската вълна. Много малка част от тези хора реално са мигранти, гонени от нещастията на войните, значителна част са добре подготвени джихадисти, добре финансирани, с много стройна организация. Някои от терористите идват, разбира се, от европейски страни, има даже и трето поколение, живеещи в Европа, но не са интегрирани и не желаят да се интегрират. Те имат една-единствена цел – разрушението на християнската европейска цивилизация. Виждате какви проблеми имат Германия, Франция, Белгия и други страни, които имат слаби лидери като Меркел и Макрон. И такива са и резултатите. Ясно е, че европейските страни трябва да се върнат към традиционните си консервативни ценности. А дрънканиците на ръководителите на ПЕС, че трябвало да се подкрепят еднополовите бракове и всички тези извращения, които разрушават християнските основи на европейската цивилизация, са непродуктивни и затова, както виждаме почти навсякъде в тези европейски страни, левите губят позиции с подобни послания. Има едно събуждане, слава богу, на нормално мислещите хора, които избират такива водачи, каквито са Орбан в Унгария или лидерите на Вишеградската четворка. Според мен нашите държавници трябва да следват повече примера на Вишеградската четворка, а не да слушат прелъстителната песен на брюкселските сирени и папагали.

– Вие общувате с левите интелектуалци, какви мисли и тревоги споделят те пред вас и с вас?

– Поначало няма десен интелектуалец в новата история на Европа и света, става дума за друг вид ляво мислене – за социална справедливост, солидарност, равенство, братство, свобода, а не за подкрепа на еднополовите бракове или безконтролната миграция, което не са леви каузи. Точно там е заровено кучето и освен това тази малка група в България, които се представят за интелектуалци и които подкрепят гей парадите и други безчинства, всъщност са добре познатите грантаджии и храненици на яслата на „Отворено общество” и на други фондации, едни поръчкови момченца, които са в състояние да продадат и майка си и баща си, и отечеството и идеала на родителите си. Някои от тях се отказаха директно от родителите си, които бяха от бившата номенклатура на бившия строй, за да получат различни облаги, писаха се големи европейци, атлантици, либерали, русофоби… Това се вижда от всички. Но и този модел се разпада. Слава богу, че и американският президент Тръмп е против тази подривна дейност на Сорос и ние виждаме, че това се случва и в Европа. Сорос е персона нон грата и в Турция, в Израел е обявен за заплаха за националната сигурност. Надявам се нашите държавни дейци да разберат и да го изпратят по живо, по здраво в страни, където все още го харесват заради подривната му дейност. За България той е вреден и дейността на тази фондация отдавна се вижда, че е вредна и разрушителна.

– В тази сложна и остра обстановка изход ли е оставката на лидера на БСП преди местните избори?

– Мисля, че една от грешките на Корнелия Нинова беше да говори преди изборите, че със сигурност ще победят. Това е разбираемо, всички лидери говорят, че ще победят. В случая тя можеше да бъде по-предпазлива и да говори, че ще подобрят резултата си, както и се случи. Имат един евродепутат повече, макар че от тия евродепутати за България, общо взето, полза никаква няма, но както и да е. Това беше някакъв лакмус за връщане на доверието, за съживяването на БСП, което е бавен, труден процес. То не може да се случи изведнъж. И абсолютният резултат като гласове е подобрен – за разлика от реалните гласове на другите партии, които падат. Смятам, че главната битка и конкуренцията ще бъдат предстоящите местни избори, които неминуемо ще доведат според мен до предсрочни парламентарни избори. И тогава ще се видят реалната сила на отделните политически партии, както и на БСП в частност. Затова мисля, че е контрапродуктивно и неразумно да се сменя лидерът Корнелия Нинова точно сега и да се избира временен председател или да започва един дълъг кръг от противопоставяне. Това може да стане, след като минат местните избори и се види каква е ситуацията. Българските партии трябва да проявят търпеливост, а не да действат авантюристично, това важи особено много за мъдра и стара партия като БСП. Надявам се един такъв разум да бъде проявен в неделя.

– Проблем ли са за БСП абонираните за властта елити, отдалечени от партийната маса като бит и мислене?

– Моите наблюдения са, че редовата членска маса на партията одобрява действията на Корнелия Нинова. Срещу нея са отделни апаратчици и фигури, които през последните години по една или друга причина се конфронтираха с нея. Някои се сърдят, че не са депутати, понеже тя въведе мандатност, други имат свои различни икономически или кариерни интереси. Аз споделям оценката на Румен Овчаров, че не тези хора са бъдещето на БСП, че филма с вътрешното противопоставяне и опозиционност вече сме го гледали. Може би това е най-разумното и най- мъдрото изказване, което съдържа стратегически насоки. Би трябвало да се вслушат делегатите на конгреса в съветите на Румен Овчаров.

Интервюто взе Любомир Стоименов

Земя

 

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар