Ивайло Калфин: Този доклад ще ни остави един горчив вкус, защо Борисов не е в Брюксел за дебата?

Този доклад ще ни остави един горчив вкус, той не е добър за България. Това каза бившият министър на външните работи и бивш евродепутат, Ивайло Калфин в предаването „Още от деня“ на БНТ по повод Доклада на Европейския парламент за състоянието на върховенството на закона в България.

Той допълни, че документът няма законодателна стойност, а той ще изрази мнението на мнозинството в Европейския парламент.

„Ако се приеме тази резолюция, която беше гласувана в Комисия граждански права, всъщност важното е, че Европейският парламент променя мнението си отпреди година, че България е готова и препоръчва да се махне механизма за наблюдение, за мониторинг върху вътрешни работи. Миналата година същата тази Комисия по човешки права каза, че България е изпълнила ангажиментите си и препоръчва мониторингът да отпадне. Това решение, хубаво е да го кажем на депутати, евродепутати от ГЕРБ, защото и те не са разбрали – е решение на страните членки, не на Комисията. Страните членки с единодушие трябва да решат да отпадне механизмът за България“, каза още той.

Според него е неприятно, че България влиза в дневния ред на ЕП с тема, която е негативна за държавата. Той допълни, че оттук нататък действително започват партийните борби и боричкания.

„Очевидно, че ще има политически различия. Един от инициаторите на този дебат г-н Радан Кънев няма да получи време за изказване от Европейската народна партия, което значи, че там ще има защита към позицията на ГЕРБ. Според мен това не е важното, даже ако гледате и аргументацията – ние последните 15 години сигурно получаваме доклади, в които казват, да правим нещо положително, но има и още да се прави. Ние 15 години казваме „това е много положителен доклад, много обективен, ние знаем какво ще правим, ще продължим нататък“. В един момент трябва да го направим. Същите тези аргументи аз съм ги слушал преди 10, 12, 8 години“, каза още Ивайло Калфин.

Той обясни, че не трябва да чакаме всички проблеми в България да бъдат решение от Европейския съюз, от партньори или от някъде другаде.

„Борбата с корупцията не е изпълнение на препоръките на която и да било комисия, където и да било по света. Борбата с корупцията означава българските граждани да са убедени, че няма корупция“, добави Калфин.

„Свободата на медии, свободата на протести, полицейското насилие са теми, които влизат в различни други доклади на кой ли не, на който се занимава с тези теми. Тук въпросът е българското общество да се убеди, че нещата са наред, за да искаме това нещо и от нашите партньори“, допълни той относно темата за борбата с корупцията.

Според него е изключително неприятно, че ЕП ще се занимава с тази тема, като обясни, че това за пореден път слага България в една изключително неприятна класация.

„Още повече, аз съм бил на подобни дебати, примерно за Унгария, и там задължително присъства премиерът Орбан, независимо дали е канен или не е канен, и защитава своята позиция. Аз, доколкото разбирам, българският премиер няма да бъде на дебата тази вечер. Това остава едно чувство, че липсват аргументи. Този доклад ще ни остави един горчив вкус, независимо от коя страна, ако го гледа някой пристрастен, не е добър за България“, каза още бившият министър на външните работи.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар