Зорница Русинова и Деница Сачева кандидатки за поста на Бисер Петков?

Две имена се спрягат като вероятни кандидати за поста на социален министър след оставката на Бисер Петков.

Това са заместник-министрите Зорница Русинова – на труда и социалната политика и на Деница Сачева от министерството на образованието. Засега темата не е обсъждана официално.

Снощи в предаването „Панорама“ по БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че оставката на социалния министър Бисер Петков ще бъде обсъдена на Коалиционен съвет на управляващите.

„Това е решение на Министерски съвет, което не мога да коментирам. Разбрах, че другата седмица в началото ще има Коалиционен съвет, има си лидери, които ще вземат това решение“, уточни Караниколов.

Кои са двете кандидатки за поста социален министър

Зорница Русинова

Като заместник-министър на труда и социалната политика Зорница Русинова отговаря за европейските фондове, международните програми и проекти, международното сътрудничество, координацията по въпросите на Европейския съюз, подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Наблюдава и координира дейността на Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти“ и дирекция „Европейски въпроси и международно сътрудничество“.

Зорница Русинова е министър на труда и социалната политика от май 2016 г. до януари 2017 г. Заема поста заместник-министър на труда и социалната политика в периодите март 2012 – март 2013 година и ноември 2014 – януари 2016 година. Отговаря за политиката на пазара на труда, международни отношения, трудовото и социалното право, доходите и демографски политики и международните и европейските програми за финансиране. Под нейно ръководство са били Агенция по заетостта, Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, проект „Красива България“.

Заемала е ръководни длъжности и в Министерството на държавната администрация и административната реформа.

Притежава дългогодишен опит в управление на програми и проекти, натрупан в Програмата на ООН за развитие, Американската агенция за международно развитие и Българо-швейцарска програма за сътрудничество.

По образование е магистър по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство. Притежава магистърска степен по „Българска филология“ и „Английска филология“ от Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Владее писмено и говоримо английски и руски език.

Деница Сачева

Деница Сачева е магистър по връзки с обществеността от Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и магистър по здравен мениджмънт от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Бургас. Дипломиран бакалавър по социална педагогика от Югозападен университет „Неофит Рилски“ – гр. Благоевград.

Започва кариерата си в Министерството на труда и социалната политика, където заема различни позиции – от специалист до ръководител сектор в Националния център за социално подпомагане.

През 1999 г. заема длъжността началник на дирекция “Международно сътрудничество, европейска интеграция и проекти” в Националната здравноосигурителна каса.

В периода 1999-2001 г. е началник на кабинета на министъра на здравеопазването, като отговоря за връзките с международните институции, Международния валутен фонд, Световната банка и Европейската комисия.

От 2016 г. до април 2017 г. е била заместник-министър на труда и социалната политика.

Владее свободно английски език, ползва немски и руски език.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар