Зорница бе обикновена чистачка на вагони на Острова, но животът ѝ се обърна на 180 градуса

„Влакът стана доста тежък, я да си признае кой е ял допълнително торта снощи?“, разнася се женски глас от високоговорителите на влака по линията „Грейт Нордърн“ от Моргейт до Уелуин Гардън Сити в графство Хердфордшир в Англия.

„Опитвам се да се разведря сутрин пътниците, докато отиват на работа, но хуморът ми невинаги се получава“, разказва българката Зорница Цанкова, която преди седмица е закръглила 30 години, а през последните две е локомотивен машинист на Острова.

Зорница бе обикновена чистачка на вагони на Острова

„За да уча, трябваше да работя, за да си изкарам парите. Така и учех – пълно работно време нощна смяна, денем в университета“. Хванала се като чистачка на влакове на гара Кингз Грос в Лондон

В България като кажеш „чистачка“, те гледат все едно си последният човек. Тук е съвсем различно. Взимах заплата и платени отпуски колкото един мениджър проекти в IT компания“, обяснява Зорница. В депото, където чистела вагоните, имало по стените залепени обяви и вътрешноведомствени съобщения.

Зорница бе обикновена чистачка на вагони на Острова

Там зърнала списък със свободни позиции. Единственото, което й се сторило интересно, било мястото на стажант-машинист. „Като погледнах, последният срок за подаване на документи онлайн беше същата вечер 12 вечерта. Свърших работа докъм 5 следобед и се прибрах.

Зорница бе обикновена чистачка на вагони на Острова

CV-то, което не беше пипано от години, го изрових от старите файлове, поизтупах го от праха и написах мотивационно писмо, в 23,30, половин час преди крайния срок, си пуснах документите. Затова смятам, че всичко се получи някак си с късмет.

Блиц

Твоят коментар