Зоран Заев се срещна с Ердоган

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев по време на еднодневното си работно посещение в Република Турция се срещна с президента на страната Реджеп Тайип Ердоган., информира скопският телевизионен канал “Телма“.

На работна вечеря в Истанбул, на която присъстваха здравният министър Венко Филипче, премиерът Заев и турският президент Реджеп Тайип Ердоган са били обсъдени приятелските отношения между двете страни, изпълнени с „динамично сътрудничество в няколко области“.

По време на срещата премиерът Заев е подчертал изключително доброто икономическо сътрудничество между двете страни и подчертания интерес на турските компании да инвестират в Северна Македония и да задълбочат бизнеса и търговските връзки.

Икономическото и търговско сътрудничество са жизненоважни, каза премиерът Заев по време на работна вечеря, добавяйки, че се очаква по-интензивен процес в това отношение с изготвянето на ново споразумение за свободна търговия, целящо да отвори повече врати за турските инвеститори.

Премиерът Заев и президентът Ердоган са се съгласили, че Северна Македония и Турция, като съюзници в НАТО, споделят едни и същи ценности по отношение на мира и стабилността в региона, чрез добросъседски отношения и регионално сътрудничество, както и в борбата с тероризма, в съответствие с вътрешното законодателство на двете страни и с международното право.

Приветствайки гостите, президентът Ердоган каза, че в сърцата на гражданите на Турция Северна Македония има специално място като страни, с които имат отлични отношения и дълбоки исторически връзки.

Ердоган подчерта, че въпреки пандемията, двете страни са имали отлична търговия през 2020 г. и че той ще продължи да мотивира турските компании да инвестират още повече в Северна Македония.

На срещата в Истанбул е било подчертано, че Турция ще продължи да помага на Северна Македония в борбата срещу пандемията, с желание да задълбочи сътрудничеството в областта на здравеопазването.

Премиерът Заев е изразил надежда, че президентът Ердоган скоро ще посети Северна Македония, като продължение на взаимните посещения на най-високо политическо ниво и като видим принос за напредъка на отношенията.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар