Зоран Заев: Договорите с Гърция и България трябва да бъдат вдъхновение за региона

„Договорите с Гърци и България трябва да бъдат вдъхновение за региона и са пример за успех на дипломацията“. Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев на конференция на Economist в Атина. Той каза, че Западните Балкани се нуждаят от по-голям фокус върху мира и стабилността, което ще доведе до засилване на регионалното сътрудничество, което от своя страна ще засили сближаването с Европейския съюз. На панела „Западни Балкани след 2020 г.“ един от въпросите беше колко би отнел този процес на Северна Македония, която се надява да започне преговори в края на годината по време на германското председателство на Съюза, информира македонската редакция на The Voice of America, цитирана от Агенция „Фокус“.

„5, 7, 10 години, колко дълго ще продължат преговорите, зависи от нас, но също така и от ЕС, колко фокусиран е върху Западните Балкани. Надявам се, че нашите съседи, предимно България и Гърция, но и останалата част от региона – Унгария, Румъния, Австрия, Хърватия, Италия, ще могат да поддържат фокуса на останалите държави-членки на ЕС в региона. Не искаме да влезем в ЕС само формално, а наистина да станем част от Съюза“ каза Зоран Заев.

Конференцията, проведена в очакване на евентуална нова вълна от Covid-19, отново актуализира необходимостта от засилване на регионалното сътрудничество за по-ефективно справяне с пандемията. Мултиетничността на Западните Балкани, както казват някои участници, трябва да бъде плюс, а не минус в ситуацията.

„Водим смесен живот, много албанци живеят в Гърция, а много гърци живеят в Албания. Такъв е случаят в целия регион, Северна Македония се основава на тази хармония между македонците и албанците, такъв е случаят в Косово, такъв е случаят в Сърбия, такъв е случаят в региона “, каза премиерът на Албания Еди Рама.

Според Заев, това, че в Атина е първото му задгранично пътуване след избирането за премиер има специално значение. По неговите думи, с подписването на Преспанския договор двете страни са разрешили спора за името, но остават елементи за прилагане, какъвто е чувствителният въпрос за брандирането на стоките и използването на името на географския произход.

По-рано днес премиерите на Северна Македония и Гърция Зоран Заев и Кириакос Мицотакис проведоха работна среща, след което я оцениха като значителен и допълнителен принос за подобряване на отношенията между двете страни, предава агенция „Макфакс“.

На срещата с Мицотакис Заев подчерта, че с установеното партньорство, основано на доверие и приятелство, отношенията между двете страни се трансформират в съюз, което се потвърждава от членството на Северна Македония в НАТО и че Гърция остава силен лобист и поддръжник на Скопие в предстоящия „процес на преговори с Европейския съюз, който трябва да започне с първата междуправителствена конференция по време на председателството на Федерална република Германия в Съвета на ЕС“, заявиха от македонското правителство.

Двамата министър-председатели обсъдиха и бъдещото сътрудничество и прилагане на разпоредбите на плана за действие на Преспанския договор, сред които приоритет е приемствеността на работата на съвместните експертни комисии по исторически, образователни и археологически въпроси, както и работата на Комитета за бизнес диалог, както и работата на Комисията за намиране на решения за търговските марки и за по-нататъшно насърчаване на политики, които трябва да улеснят бизнес отношенията.

В тази връзка на срещата беше обсъдено създаването на условия за по-голямо икономическо сътрудничество и засилването на взаимното свързване в енергиен план между двете страни, за което има окончателно споразумение, което трябва да бъде подписано скоро.

Премиерите обсъдиха и борбата с пандемията от Covid-19 и се съгласиха, че солидарността и сътрудничеството на ЕС със Западните Балкани трябва да продължат и да бъде засилено чрез включване на региона в политиките на ЕС за икономическо възстановяване.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар