Зоран Заев: Декларацията от България създава горчивина в душите, но ще се намери решение

Декларацията на българските власти предизвиква огорчение сред македонците, потвърди премиерът Заев, но е оптимистичен, че тези проблеми ще бъдат преодолени. Заев очаква подкрепата на България за започване на преговори и казва, че и двете страни имат задължения за изпълнение на Договора за добросъседство, цитират думите му македонският телевизионен канал “Сител“ и Агенция „Фокус“.

„Говорят за преговорите и за глава 35 и за мен това е логично, защото търсят гаранция, че то ще бъде спазено, със сигурност би било по-добре без такива декларации, защото изграждаме приятелство и всичко, което ерозира приятелството, предизвиква огорчение и от двете страни, Това предизвиква огорчение сред нас македонците, но сега на 17 и 18 ще получим подкрепата от България за започване на преговорите, казва Зоран Заев.

С Декларацията се поставя под въпрос от страна на България използването на македонски език и идентичност, а българските власти се стремят да разрешат историческия въпрос, преди да отворят главите за преговори. Заев заяви, че двете страни ще решат и езиковия проблем.

„Освен идентичността е спорен и езикът? И това ще решим“, казва Заев.

Освен огорчение сред македонците, българската декларация е осъдена и от прогресивни български интелектуалци, които казват, че официалните софийски условия са популизъм и национализъм.

„Най-смешното е това с езика – да сложиш звездичка, когато споменаваш македонския език, с обяснението, че това е норма, приета от Северна Македония, установена в българския диалект. Мисля, че просто ще станем смешни в европейския свят. Това са някакви горе-долу религиозните правила, приети в България – няма политик, който да се осмели да каже, че има македонски език. Телевизиите не превеждат от македонски език, а националистите плашат всеки, който се опита да го направи. Езиците се разделят, в определен момент държавите ги кодифицират и те стават официални. Германците трябва да кажат на датчаните, че езикът им е невалиден, че трябва да сложат звездичка, обяснявайки, че датският произлиза от немски“, казва Ивайло Дичев, професор по културна антропология в Софийския университет, в интервю пред македонския телевизионен канал “24 Вести”. 

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар