Здравният министър опроверга доц.Кунчев: Няма да има промяна в заповедта за карантина!

Във връзка с публикации в медиите, че продължителността на карантината ще бъде намалена за конкретни лица, ви информираме, че позицията на Министерството на здравеопазването, изразена публично от министър Ангелов, не е променена:

„В заповедта няма да има промяна, позволяваща отпадане на карантината за определени длъжностни лица. Карантината е с еднаква продължителност (10 дни) за всички български граждани. Правилата са за всички.“

Отново обръщаме внимание, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок.

 

Така днес в сблъсък влязоха различните здравни органи в страната по въпроса дали хората във властта трябва да спазват правилата за карантина като всички останали български граждани.

Заради случаите на отменена карантина на президента Румен Радев и на премиера Бойко Борисов ще се наложи да бъде изменена заповедта за поставяне под задължителна изолация при контакт със заразен с коронавирус. Това стана ясно от думи на главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред „Свободна Европа“. Той самият също е под карантина заради контактите си с премиера, който е с COVID-19.

Според Кунчев заповедта трябва да се прецизира, като в нея бъдат описани длъжности, които са изключения, за които ще е възможно изолацията да бъде отменена. „Очевидно е, че не можем да затворим държавата, а ако карантинираме всички управници, на практика ще се случи точно това … Представете си, че затворим цялото здравно министерство, защото министърът е общувал с премиера или неговите заместници са общували с него. Кой ще движи нещата?“, мотивира се той.

Затова в заповедта ще бъде описано при какви длъжности е възможно след два отрицателни теста, направени през два дни, карантината да бъде свалена.

Малко по-късно обаче се обадиха от здравното министерство с категоричната позиция, че подобни помени в полза на конкретни лица няма да се правят.

„В заповедта няма да има промяна, позволяваща отпадане на карантината за определени длъжностни лица. Карантината е с еднаква продължителност (10 дни) за всички български граждани. Правилата са за всички“, обявиха от ведомството на Костадин Ангелов.

И напомниха: „Отново обръщаме внимание, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок.”


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар