Здравният министър на Румъния подаде оставка

Румънският министър на здравеопазването Виктор Костаке подаде оставка на фона на епидемията от Covid-19, която отне живота на 17 румънци до момента, предаде БТА.

 

За подадената оставка съобщи днес премиерът Людовик Орбан в изявление от двореца Виктория (Министерски съвет). Той уточни, че решението е взето по „лични и професионални причини“, съобщава информационният сайт Зиаре.

 

Премиерът Орбан ще предложи за министър на здравеопазването досегашния държавен секретар във ведомството Нелу Татару.

 

Премиерът изрази съжаление за оставката, но допълни, че проявява разбиране и благодари на Костаке за доброто сътрудничество през петте месеца, които е бил на този пост.

 

Вчера Виктор Костаке съобщи, че е подготвил протокол за иновативна програма, чрез която да бъдат тествани за коронавирус всички жители на Букурещ чрез мобилни екипи по метода от врата на врата. Неговата инициатива предизвика и многобройни критики, посочва информационният сайт Зиаре.

 

Според мнозина приоритет при тестване би следвало да имат медицинските кадри и жителите на град Сучава, където до момента са регистрирани най-много жертви на коронавируса.

 

По последни данни броят на жертвите на Covid-19 в Румъния са 17, а броят на заразените – 906. Страната въведе извънредно положение на 16 март.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар