За първи път! Управляващите в Полша наложиха ваканция на Сейма

Управляващите в Полша наложиха безпрецедентна ваканция на парламента до след изборите през октомври, с което предизвикаха съмнения у опозицията за намеренията им, предаде БТА, позовавайки се на АП и ДПА.

Последното заседание на Сейма започна днес и ще включва вот гласуване вечерта по вот на недоверие за министъра на правосъдието. Той е поискан заради клеветническа кампания срещу съдии, организирана от служители на министерството.

От утре долната камара на парламента излиза във ваканция и ще се събере отново за заседания на 15 и 16 октомври, тоест два дни след парламентарните избори на 13 октомври.

 

Подновените заседания обаче ще бъдат в настоящия състав на Сейма, а не с новоизбраните депутати.

Управляващата партия „Право и справедливост“ (ПиС) обяснява, че така депутатите ще имат повече време за предизборната кампания. Очакваше се последното заседание на Сейма преди изборите да бъде в петък.

 

От опозицията се съмняват, че ПиС ще предприеме неочаквани ходове след изборите. „Не вярвам в чистите намерения на управляващите“, каза заместник-председателят на Сейма Малгожата Кидава-Блонска. По думите й „ПиС имат някакъв таен план“.

 

„Те или не вярват в положителния изход от изборите, или подготвят закон, който при нормални условия няма да бъде одобрен с гласуване“, заяви Кидава-Блонска, която миналата седмица бе обявена за кандидат за премиер на проевропейската „Гражданска коалиция“.

Това е първият случай в историята на демократична Полша, когато старият парламент ще заседава след избори.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар